ИТ Новини

Разкриха ферма за криптовалути, откраднала електричество колкото месечното потребление на цял град

Огромна ферма за „копаене“ на криптовалути, която е крала електричество, беше разкрита в съвместна акция на електроразпределитеното дружество ЧЕЗ и дирекцията на МВР в Кюстендил.

По първоначални изчисления открадната електроенергия възлиза приблизително на месечното потребление на всички клиенти в гр. Кюстендил.

Фермата е била разположена в сгради на бившата фабрика за обувки, намираща се в северната промишлена зона на Кюстендил. Злоупотребата е установена на 11 август от екип на дружеството, извършвал проверки за кражби на електроенергия.

При проверките са открити незаконно включени кабели средно и ниско напрежение към електроразпределителната мрежа, които са захранвали големи биткойн ферми.

В помещението са били двама мъже от София – на 38 и на 31 години. Те са наематели на обекта, съобщи ОДМВР-Кюстендил. Претърсени са два обекта- в Кюстендил и в с. Ваксево. Те са наети също от двамата мъже – в единия е започнало оборудване, а в другия обект подготовка за осъществяване на тази дейност. Двамата мъже са задържани за 24 часа.

ЧЕЗ Разпределение използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания.

„Копането“ на криптовалути реално представлява включването на компютърни изчислителни мощности, които да поддържат мрежата на дадена криптовалута. Тази дейност се възнаграждава с получаването в замяна на определена част от валутата.

Основен разход по тази дейност е електроенергията, затова големи ферми за криптовалути се изграждат на места с ниска цена на тока. За поддържането на мрежата на биткойн се потребяват над 60 теравата електроенергия годишно, което e приблизително два пъти повече от годишното потребление на България.

Цената на един биткойн се повиши от 7300 долара в началото на годината до 11500 долара в момента.

Разследват „ферма“ за криптовалута заради кражба на ток - bTV Новините

Разследват „ферма“ за криптовалута заради кражба на ток - bTV Новините

Разкриха кражба на ток от ферма за добив на криптовалута в ...

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu