Едуард Сноудън: „Фейсбук“ е компания за следене, маскирана като социална мрежа

Социалната мрежа рави парите си, като експлоатира и продава интимни подробности за личния живот на милиони хора, пише бившият агент на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Бившият агент на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разтърси “Фейсбук”с кратка публикация в социалната мрежа “Туитър”.

„Фейсбук е компания за следене, маскирана като социална мрежа“, написа бившият агент на Националната агенция за сигурност на САЩ, разкрил схемите за тотално наблюдение на милиони граждани по света от американските спецслужби. Повод за неговото изявление бе блокирането на Cambridge Analytica – фирма за анализ на данни, която работи за кампанията на президента Доналд Тръмп.

В края на миналата седмица Facebook обвини Cambridge Analytica, че не е изтрила данните, които е събирала неправомерно от десетки милиони потребители на социалната мрежа. Едуард Сноудън обаче обвини Facebook и други социални медии в същото нарушение. Бизнесите, които печелят пари, като събират и продават подробни данни от личния живот на потребителите, вече бяха описани като компании за следене, заяви Едуард Сноудън в Twitter.

По неговите думи, маскирането на подобни компании като социални медии е най-успешната измама, откакто Министерството на войната стана Министерство на отбраната.

Facebook прави парите си, като експлоатира и продава интимни подробности за личния живот на милиони хора, далеч отвъд малкото подробности, които те доброволно публикуват, казва Сноудън, цитиран от Washingtonеxaminer. Те не са жертви, те са съучастници, допълва той.

Едуард Сноудън получи убежище в Русия през 2013 г., след като изнесе секретна информация от програмите за следене на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), за която работеше.

Междувременно, Cambridge Analytica отрече каквото и да е неправомерно действие. В официално изявление фирмата заяви, че напълно спазва условията на Facebook услугите. Миналата есен специалният съветник Робърт Мюлер, който разследва евентуални тайни споразумения между хората на Тръмп и Русия, поиска от Cambridge Analytica да предаде имейлите на всички свои служители, работещи за кампанията на Тръмп. Фирмата спази това искане.

Facebook беше критикувана за разпространението на фалшиви новини по време на изборите в САЩ и обеща да направи промени. Тя предаде на Мюлер данни за компанията Internet Research Agency, която е похарчила 100 000 долара за реклама с проруска пропаганда в периода от юни 2015 г. до май 2017 г. Парите са изразходвани за приблизително 3000 реклами и 470 съмнителни акаунта и страници. По-късно Мюлер обвини руски граждани, които са били част от Internet Research Agency, в намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г.

 1,771 total views,  3 views today

Напишете коментар

Admin

http://Chat.FreeUniBG.eu