Бил Гейтс си купи яхта за $645 млн.

Бил Гейтс, който е вторият най-богат човек на света, е похарчил 645 млн. долара за мегаяхтата Aqua, която беше представена на яхтеното шоу в Монако през миналата година, предаде Daily Mail.

Футуристичният плавателен съд, чийто дизайн е дело на Сандър Сайнът, се движи на течен водород, което означава, че единствените й емисии са вода.

Aqua е дълга малко над 112 метра, разполага с пет палуби, фитнес, йога студио, салон за красота и масажи и басейн с водопад. Но още по-впечатляващо от това са двата 28-тонни резервоара за течен водород, охладени до -253 градуса по целзий, който се изпомпва през горивни клетки с мембрана за обмен на протони, където се превръща в електричество.

Подаването на гориво се регулира през две такива мембрани, за да се гарантира, че то е константно.

Aqua може да развие скорост от 17 възела (почти 31,5 км/ч) и има пробег от 6035 км., който е достатъчен за прекосяване на Атлантическия океан например. Все пак плавателният съд ще разполага и с резервен дизелов двигател, тъй като местата, на които може да се презареди с течен водород, засега не са чак толкова много.

Разработването на Aqua е станало в петмесечно партньорство с британската компания Lateral Naval Architects, които предоставят пълна инженерингова експертиза в създаването на мегаяхтата, която има капацитет от 14 пасажери и екипаж от 32 души.

Поръчката на мегаяхтата не е първото участие на Гейтс в сектора на възобновяемите горива. Той вече е инвеститор в калифорнийския стартъп Heliogen, който използва умен софтуер, за да управлява система от огледала, съсредоточаващи слънчеви лъчи. Идеята е чрез изключително висока температура да се създава водород чрез разбиване на водните молекули.

„С инвестициите в енергийни иновации ние можем да надградим над постигнатия прогрес с възобновяемите енергийни източници, което ще ни помогне да ускорим прехода от изкопаеми горива към бъдеще на надеждно и достъпно безводородно електричество“, каза Гейтс.

„Имаме нужда от големи технологични пробиви, които ще ни позволят да доставим чиста енергия дори и в безветрено и облачно време или нощем.“ Фитнесът на Aqua е разположен на водното равнище и създава усещането за тренировка директно в океана, посочват дизайнерите. Един от салоните на долната палуба може да бъде превърнат в кино, а зад него е залата за вечери. Кабината на щурвала е проектирана като наподобяваща космически кораб, а под задните палуби е мястото за две десетметрови лодки, с които се стига до яхтата, и за още „водни играчки“.

 1,998 total views,  3 views today

Напишете коментар

Admin

http://Chat.FreeUniBG.eu