ИТ Новини

Windows XP навърши 15 години

Легендарната операционна система Windows XP отпразнува своята петнадесет годишнина. Това е една от най-успешните и популярни ОС на Microsoft, която бе представена на света на 25-ти октомври 2001 година.

В името на Windows XP е скрита думата Experience. която се превежда като „опит“. Преди 15 години Windows XP наистина предложи на потребителите нов опит и най-различни нови възможности. Операционната система предложи красив интерфейс с теми и много нови възможности за мрежова работа. С Windows XP излезе и API DirectX версия 9, а в експлоръра се появиха нови функции, които предложиха удобна работа с файловете. Отворените програмни прозорци започнаха да се групират в таскбара, а концепциите на стартовото меню са използват и днес. С Windows XP се появиха AutoPlay и възможност за запис на CD.

В ОС Windows XP се появи възстановяване на системата, дневници за грешките, поддръжката на новия по това време USB 2.0 и работа с два монитора. Появиха се потребителските профили и мултимедийните възможности.

В началото Windows XP имаше направо нищожно системни изисквания: процесор с честота 233 MHz (Pentium или аналог), 64 MB оперативна памет и дисплей с резолюция 800х600 пиксела. Системата заемаше 1,5 GB дисково пространство и на нея без проблем си вървяха Word и Excel. След излизането на първия сървис пак, минималните системни изисквания се повишиха.

Мнозина помнят Windows XP с топлота и за някои, именно тази ОС е първият опит за общуване с компютъра.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu