ИТ Новини

mIRC – инсталация и конфигурация

Едва ли има някой, който да не е чувал за тази небезизвестна програма и който да не я е използвал. Въпреки, че програмата е платена, тя се използва масово за предаване на мигновени текстови съобщения между потребителите участващи в тях. Това предаване на съобщения за по-кратко се нарича чат. Може да видите mIRC инсталирана на почти всеки компютър – както домашен, така и служебен, така и в интернет зали. Има хора, които обаче почти не знаят как да си конфигурират програмата и често се оплакват от зловредни кодове в нея, използвайки така наречените скриптове (разширения). Затова искам да ви посъветвам да не ги използвате, ако не знаете какво правите. Освен това има други хора, които пък не знаят как да си конфигурират програмата. Може да звучи смешно за някой, но наистина има такива хора. Ето защо в тази статия реших д разгледам подробно инсталацията и конфигурацията на програмата mIRC.

Официална страница: http://www.FreeUniBG.eu
Лиценз: Shareware
Линк за изтегляне: mIRC
Размер: 1.47 MB
Операционна система: Windows 95,98, 2000,2003,XP,10 etc.

I. Инсталация на mIRC

След като стартирате инсталацията ще ви се отвори помощникът за инсталация. Натискате NEXT ( нататък ):

Сега вече започва истинската инсталация на програмата. Тук трябва да изберете къде да се инсталира, като посочите Browse (търси). Това, обаче е по ваше желание, по подразбиране всички нови програми се инсталират в C:Program files. Ако няма да сменяте посоката, натиснете NEXT

Отваря се нов прозорец:

Тук няма нужда нищо да пипаме, може само да махнем отметката от Servers (Сървъри), за да добавим после наши собствени. Как става това ще разберете след малко.

Продължаваме нататък, натискайки NEXT:

Накрая натискаме INSTALL ( инсталирай)

Ако всичко е минало успешно при инсталацията на mIRC, ще видите финалния прозорец, а той е:

II. Конфигурация на mIRC и влизане в чата

За да отворим mIRC, отиваме върху работната площ. Иконката й представлява следното изображение:

След като вече сме отворили чата, пропускаме искането за регистрация като натискаме Continuе (продължи):

и продължаваме напред:

Във Full name пишем някакво име или някакъв псевдоним, аз съм избрала bademka, за email избрах същото. За nickname пишем псевдоним, с който ще влизаме в чата, например Ivan___, Ivanka__ , Ivan^^^^ и т.н. Alternative се използва в моменти, когато никът ви е зает от друг потребител в чата, затова трябва да попълните и него и да бъде различен от горния Nickname. Накрая натискате на Connect to server и влизате в чата. Но не това е всичко. По подразбиране, когато натиснете Connect to server, mIRC ще ви вкара в избран от нея чат. Затова преди ви посъветвах да махнете отметката от servers при инсталацията й. Ако вече сте влезли, та дори и да не сте отидете на View – Treebar и махнете отметката, за да не ви пречи левият панел. Следвайте описанието на картинката:

За да я настроите, отиде на Tools – Options:

Първата ви работа е да настроите сървърите. Ако не сте махнали отметката ви предлагам да изтриете всички сървъри от списъка, като чукнете на DELETE (изтрий), може и с ENTER от клавиатурата, стига мишката да сочи DELETE, за всеки поотделно:

Ако изтриването на сървърите е успешно трябва да получите следния празен прозорец, след което натискате ADD (добави)

Копирайте това, което виждате на следното изображение във вашата mIRC и

натиснете Add. Така вече вие добавихте сървър за българската чат мрежа, където ще може да си общувате с хора от България, въпреки, че и тук влизат чужденци. Чукнете на ОК и прозорецът се затваря.
За да направите и други настройки отидете пак на TOOLS – OPTIONS В левия панел отидете на Options, a отдясно махате всички отметки:

След това в ляво пак отивате на Display. Отдясно махате иконката от blink icons и долу в event променяте цвета на какъвто си искате, аз лично предпочитам червен.

Сега чукнете два пъти върху Display отляво, ще видите падащо меню под него, което се казва Optioins. Отдясно натискате върху бутона Tray и настройвате така, че mIRC да ви се показва постоянно в system tray – а ( долу до часовника ). Ето как изглежда тази настройка:

Ако искате може да достроите вашата чат програма следвайки показаните настройки по-долу:

Накрая натискате ОК.

Сега вече вашата mIRC – a е настроена за работа в чата. За да влезете в нашата българска мрежа може да направите следния трик. Долу, в полето за чатене пишете /s irc.FreeUniBG.eu , натискате ENTER и сте вътре:

Ако сте следвали всички инструкции и указания, трябва да ви се появят следните надписи:

III. Други сървъри, регистрация на ник и влизане в канал:

1. Добавяне на други сървъри:

От този списък може да си добавяте други сървъри, както е описано по-горе:

irc.FreeUniBG.eu POWERED BY KNOWLEDGE
irc.ChatBG.eu OVER THE HILLS AND FAR AWAY
irc.netel.bg FreeUniBG IRC Network
irc.spnet.bg Spectrum NET Ltd. IRC Server

2. Регистрация на ник

Командата за регистрация на ник е следната: /msg ns reg parola email

Емайл-ът, който трябва да въведете трябва да бъде валиден, тъй-като на него ще ви изпратят линк , който вие ще трябва да отворите и да потвърдите регистрацията на ника си. Като получите писмо от екипа на УниБГ трябва само да следвате инструкциите, описани в емайл-а, след което да се логнете в мрежата, т.е. да се идентифицирате с вашата парола: /msg ns id password, където password e паролата ви. Ако имате затруднения напишете /msg ns help.

3. Влизане в канал

За бързо и лесно влизане в канал, в полето за чатене напишете /j #Bulgaria . След това по същия начин за други канали.

Ами това е накратко. Добре дошли в чата и приятно прекарване, както се казва „Have a nice chat“

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu