ИТ Новини

Linux системите са отговори за почти 50 процента от DDoS атаките в последните три месеца

Image result for linux ddos

Т.нар. Distributed denial of service (DDoS) атаки са една от най-разпространените и предпочитани киберзаплахи, с които трябва да се справят организациите в мрежата. Техният произход датира още от най-ранните дни на интернет и днес вече ставаме свидетели на някои 250+ Gbps атаки.

Все пак, по данни на два DDoS доклада на Kaspersky Lab и Imperva, най-предпочитани си остават атаките с 100+ Gbps. По-интересното заключение обаче е, че използването на Linux-базирани машини при тези атаки става все по-мащабно.

Kasperksy Lab твърди, че 45.6 процента от всички регистрирани DDoS атаки са стартирани от компютри, захранвани с някаква дистрибуция на Linux. Говорейки за най-тежките форми на DDoS атаки, компанията уточнява, че един от нейните клиенти е изтърпял впечатляващите 320 часа (13.3 дни) на DDoS атаки.

Според Kasperksy Lab, през третото тримесечие на 2015 г., ботнет-базираните атаки са ударили компютри в 79 страни по света, а 91.6 процента от жертвите се намират в 10 страни. Специалистите на компанията отчитат, че най-голям брой DDoS атаки са били насочени към системи в Съединените щати, Китай и Южна Корея.

На свой ред, сравнявайки сегашните данни с тези за същия период миналата година, Imperva отчита увеличение със 108.5 процента в мрежовия капацитет на DDoS атаките. Пикът им е достигнал при 260 Gbps.

И двете компании са категорични, че най-големият брой DDoS атаки идват от Китай, а след това от Съединените щати.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu