ИТ Новини

Google разкри колко и къде са се движили хората в България по време на COVID-19

Един от основните фактори, които ще спомогнат за преодоляването на кризата с COVID-19  е този да стоим изолирани в домовете си, без да разнасяме заразата. Не случайно навсякъде актуален е слогъна #ОстанетеСиВкъщи.

Дали обаче реално хората спазват тази препоръка или не. Ако попитате сто човека, данните от отговорите им ще ви дадат някаква представа за мащабите и спазването на изолацията, но не е сигурно, че те ще бъдат достатъчно обективни.

Нещо, което не може да се направи с тези данни, ако са получени от статистиката на Google при която манипулирането е невъзможно. На база изминалият период от петнадесети Март, до двадесет и шести Април, световният технологичен гигант представи своя първи доклад за мобилност, базиран на анонимни, обобщени данни, които се събират от потребителите, които са се съгласили различни Google приложения за смартфони да вземат от тях.

Става сума за това „ОК“, което дават при инсталирането на дадено приложение или при първоначалното активиране на Android смартфона си, който има Google Maps. Във въпросните данни, ясно може да се види не само движението на потребителите, но това как са провели времето си в търговски обекти, хранителни магазини, аптеки, паркове и други локации, от които може да се разбере какво точно са правили извън дома си.

Ако на повечето места четете за подобни статистики, само в глобален мащаб, ще ви покаже нещо доста по-интересно, което засяга вас като българи, защото статистическите данни тук са споделени на база локални данни, събрани от Google на посредством употребата на смартфони на територията на България.

Ще започнем с най-големият град в България, в който и заразените с COVID-19 са логично най-много, предвид че е с население над два милиона души. Досетихте се, става дума за столицата София.

Следващият град, който можете да намерите в статистиката на Google е Пловдив. При него данните на Google приличат на тези в София, но разлики има, които са видими от табиците по-долу.

В морската столица Варна, също има подобен тип промени в движението на хората след началото на пандемията с COVID-19.

Това пък са данните събрани от потребители на Google  услуги със събиране на анонимни данни в Бургас.

Ето и още интересни статистически данни от други градове в България.  

Тук пък можете да видите обобщено всички средностатистически данни за България на база потреблението на хората използващи смартфони с услуги на Google.   

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu