Новини

БЧК си купи 5 джипа BMW X5 с парите за Хитрино

5 чисто нови тузарски джипа BMW Х5 на обща стойност около 700 000 лева са закупени преди дни от БЧК, събощава в.Уикенд.

3 от джиповете са регистрирани и брандирани като линейки и са освободени от данъци, макар да са със стандартно оборудване за намския автомобилен гигант. Джиповете се шофират от високопоставени началници в йерархията на БЧК, а две от возилата, които са са абсолютно всички екстри, се ползавт като служебни от шева на благотворителната организация – Христо Григоров.

“От БЧК си купиха джипове с парите за Хитрино”, възмутено коментира източникът на Уикенд. Според думите му возилата са поръчвани няколко седмици преди опустошителния взрив на влаковата композиция с пропан-бутан, но джиповете, маскирани като линейки, не са платени кешово, а са на разсрочено плащане.

От СМС-и за Хитрино и от корпоративни дарения БЧК събра 1 500 000 лева и сега баровските джипове ще бъдат изплатени. 

“Всичко може и да е законно офермено според документите, защото БЧК ползва много автомобили за различните си дейсности, но ми се струва неморялно началниците да си купуват последен модел возила и да ги брандират като линейки. Все пак сме милосърдна и благотворителна организация, а не олигарси”, разочарован е доскорошният доброволец на БЧК.

Друг  източник също подтвърди, че с очите си е виждал поне една от новите баровски “линейки” на БЧК, които всъщоност са служебни и удобни возила за висшия административен апарат на организацията.

Проверка ни установи, че БМВ предлага джипове, оборудване като линейки, но такива не са поръчвани в България.

Въпреки това е странно как джиповете на БЧК са регистрирани като линейки. 

Казусът с джиповете не е първият скандал свързан с БЧК. На 02. февруари 2006 г. шефът на най-голямата благотворителна структура в България Христо Григоров бе зрелищно арестуван от ГДБОП след заповед на тогавашния началник  Ваньо Танов. Григоров бе обвинен за фрапантни злоупотреби с дарения на БЧК, споменаваше се сумата за отклонени над 10 милиона лева. Едно от обвиненията срещу Григоров бе, че през 2002 и 2004 година е злоупотребил с лекарства за 1,6 милиона лева, които са били предназначени за Министерството на здравеопазването, но вместо да отидат за болниците, са постъпили в частната фармацевтична фирма на шефа на БЧК “Григоров и син”. Освен това Христо Григоров продавал на частници постъпили хуманитарни помощи и захранвал почти целия базар “Илиянци” с одеяла, топли дрехи и чаршафи.

След като прекара 72 часа в единична килия в Следствения арест, Христо Григоров бе пуснат под гаранция, а в последствие даже не се стигна до обвинителен акт и Прокуратурата прекрати разследването.

И до ден днешен се говори, че Григоров е бил спасен от дело и присъда от тогавашния президент Георги Първанов, който даже се скарал с вътрешния министър Румен Петков заради ареста му.

В крайна сметка Христо Григоров се върна начело на БЧК и като се имат предвид политическите му, корпоративни, а и медийни контакти, по всичко личи, че ще векува на поста си.

А народът дарява левчета за Хитрино ….

Цялата статия може да прочетете във вестник “Уикенд”, брой 51 / 2016 година

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu