ИТ Новини

Най-леките Linux дистрибуции

Какво може да се направи с един остарял според днешните норми компютър? Навремето неговият хардуер е бил съвсем добър, а сега се счита за остарял. Защо да не оживите своя стар компютър с помощта на операционната система Linux? Тук ще разгледаме най-добрите и най-леки Linux дистрибуции, които са особено подходящи за използване в по-стари компютърни конфигурации.

1. Linux LITE

От името си личи, че това е олекотена дистрибуция, която няма нужда от скъпо оборудване за да се стартира и използва. От Linux LITE може да се възползва и съвсем начинаещ потребител с по-стар компютър. Linux LITE се базира на Ubuntu LTS редакциите. LTS версиите осигуряват поддръжка в продължение на 5 години, а това значи, че след инсталирането на Linux LITE, той ще получава обновявания още 5 години.

Екипът на Linux LITE подчертава, че заедно с операционната система се инсталира основният необходим софтуер. Това е особено полезно за по-начинаещите, на които няма да се налага да инсталират допълнителни неща и могат веднага да използват своите компютри.

Актуалната сега версия Linux Lite 2.8 има няколко подобрения. Има поддръжка на Exfat, Android MTPFS, VPN връзки, Bluetooth и NTP. Ето и някои от предварителни инсталираните програми: уеб-браузърът Firefox, електронната поща Thunderbird, Dropbox за синхронизиране с електронен облак, медийният плеър VLC, офисният пакет LibreOffice, Gimp за редактиране на изображения и други.

Минимални системни изисквания за Linux LITE:

  • Процесор: тактова честота 700 MHz
  • Оперативна памет: 512 MB
  • Дисплей: VGA, 1024х768 пиксела
  • DVD оптично устройство или USB порт за инсталиране на дисковия образ
  • Дисково пространство: 5 GB

2. CrunchBang++

CrunchBang++ е известен и като CBPP или #!++ или CrunchBang Plus Plus. Това е клон на затворената към днешен ден дистрибуция CrunchBang, много известна със своята простота и лекота. CrunchBang++ поддържа старите компютри и работи безпроблемно. Базира се на Debian 8 с минимални промени в дизайна. Използва се съвсем лекият мениджър на прозорци Openbox.

Този проект се разработва с цел осигуряване на много лека и лесна за използване Linux дистрибуция, която да предлага добри възможности. Ето защо дизайнът на CrunchBang++ е минималистичен, а интерфейсът е опростен и гладък.

Ето и някои от приложеният, които идва по подразбиране с CrunchBang++: Geany IDE, емулаторът на терминал Terminator, файловият мениджър Thunar, редакторът на изображения Gimp, VLC, Xfburn за запис на оптични дискове, торент клиентът Transmission, редакторът на електронни таблици Gnumeric, текстовият процесор AbiWord и други.

И най-начинаещият може да инсталира и използва тази дистрибуция.

3. Bodhi Linux

Още една съвсем лека Linux дистрибуция. Bodhi Linux няма много предварителни инсталиран софтуер, не заема много място и свободно работи на стари компютри с малко оперативна памет. Но винаги могат да се инсталират допълнителни приложения.

Във версията Bodhi Linux 3.0 се използва новия мениджър на прозорци Enlightenment E19.3, който осигурява бърза работа и е снабден с подробна документация.

Минимални системни изисквания на Bodhi Linux:

  • Процесор: 1 GHz
  • Оперативна памет: 512 MB
  • Дисково пространство: 4 GB

4. LUbuntu

Много популярна дистрибуция от фамилията на Ubuntu, в която вместо Unity се използва графичната среда LXDE. LUbuntu може да се използва като на стари компютри, така и със съвременен хардуер. LUbuntu включва по-малко софтуерни пакети от Ubuntu и е старателно оптимизиран. Това е най-леката дистрибуция от всички редакции на Ubuntu, която е фокусирана върху висока скорост на работа и върху старо оборудване.

Ако сте използвали Ubuntu, то LUbuntu няма да е непозната. Софтуерът и хранилищата са същите, но е добре да се избират програми, които използват по-малко оперативна памет.

lubuntu-trasty

Минимални системни изисквания за LUbuntu:

  • Pentium II или Celeron плюс 128 MB оперативна памет за бавна работа в команден ред без графика
  • Версия 14.04 вече изисква процесор с поддръжка на PAE – тоест Intel Pentium Pro или по-добър
  • С PowerPC системата работи започвайки от G4, при 867 MHz процесор и 640 MB RAM

5. SparkyLinux

SparkyLinux също е лека Linux дистрибуция, която може да работи както със стари машнини, така и със съвременен хардуер. Базира се на Debian и поддържа няколко графични среди, включително LXDE, OpenBox, JWM, e17, MATE, Razor-Qt, Cli и Gnome-Razor-Qt, които всъщност са едни от най-леките и бързите. Има две версии – базова и пълна, като базовата версия е най-лека.

Минимални системни изисквания на SparkyLinux:

  • Процесор: архитектура i386 или amd64
  • Оперативна памет: 256 MB за LXDE, e17 и OpenBox
  • Оперативна памет втори вариант: 384 MB за MATE и Razor-Qt
  • Дисково пространство: 5 GB
  • Флаш стик с обем 2 GB за инсталиране на системата

6. Puppy Linux

Една от най-малките, но и най-бързи Linux дистрибуции. Версията Puppy Linux 6.0.2 tahrpup CE е с обем едва 199-201 MB и може да се зареди от малък флаш стик.

След стартирането на Puppy Linux, стикът (или външният диск) може да се извади, като системата продължава да работи нормално. Дистрибуцията е толкова малка, че записва всички данни в оперативната памет, а това осигурява и нейната бърза работа. Всички необходими файлове и данни могат да се записват на твърдите дискове или външен флаш стик.

Puppy Linux използва мениджърите на прозорци JWM и OpenBox, които са доста опростени и начинаещите нямат никакви проблеми с тях. Ако компютърът е много стар, трябва да се избягва инсталирането на твърде тежки приложения. Идва с предварително инсталирани Abiword за работа с текст, Gnumeric за редактиране на електронни таблици и други.

Минимални системни изисквания за Puppy Linux:

  • Процесор: 333 MHz
  • Оперативна памет: 64 MB (препоръчва се 256 MB)

7. Tiny Core

Това е най-малката по-обем Linux дистрибуция, която заема едва 15 MB. Дори зареждането на видеоклип става по-бавно, отколкото стартирането на Tiny Core.

Дистрибуцията е малка, но е интересно какво има вътре. Използва се минималистичен интерфейс и малко, но достатъчно приложения. Ако имате древен компютър, опитайте магията на Tiny Core – тази дистрибуция се зарежда по-бързо, отколкото която и да е друга ОС.

Tiny Core се отдели от проекта Damn Small и сега е напълно независима дистрибуция. По подразбирене използва графичната среда FLTK/FKWM с BusyBox. Наличен е съвсем малко софтуер, но винаги може да се инсталират нови програми.

Предлагат се три основни версии: Core, Tiny Core и Core Plus. Базовата Core работи само с команден ред и заема едва 9 MB. TinyCore има опростен графичен интерфейс и заема 15 MB. CorePlus е инсталационен пакет, който поддържа и чужди клавиатурни подредби и заема 72 MB.

8. Заключение

Инсталирането на изброените дотук дистрибуции, подходящи за стари компютри е наистина лесно, а в тях са включени различни документации и инструкции, които могат да облекчат и улеснят работата. Но само леките Linux дистрибуции не са достатъчни. Необходими са и леки приложения, които не отнемат много системни ресурси, някои от които разгледахме миналия път.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu