ИТ Новини

Свършиха IPv4 адресите на американския регистратор на Интернет номера

Това, за което Администрацията на адресното пространство на Интернет (IANA) отдавна предупреждаваше, вече е факт. Свършиха IPv4 адресите на американския регистратор на Интернет номера (ARIN).

Отдавна се знаеше, че тези адреси ще свършат по-рано от очакваното. Твърде щедрото раздаване на адреси по “класове” бе заменено от ново адресиране, навсякъде започна използването на NAT, но броят устройства, включени към Глобалната мрежа, нарастваше почти по експонента.

Регистраторите непрекъснато предупреждаваха за необходимостта за преход към IPv6, стандартът за което бе разработен и одобрен още в края на 90-те години. Но инерцията и неразбирането на проблема доведоха до това, че повечето компании и предприятия въобще не се замисляха за него. Сега ARIN, който обслужва САЩ, Канада, Карибските острови и островите на Северна Атлантика, вече не разполага с  нито един по-голям блок със свободни адреси.

Това е доста необичайна ситуация и организацията, която е поискала от регистратора порция адреси, най-вероятно няма да ги получи всичките. Регистраторът ще раздава останалите малки блокове адреси, които също ще привършат тези дни. Компаниите и организациите ще трябва да чакат на опашка за освобождаване на вече използвани IPv4 адреси. Това са предположения и неофициална информация. ARIN съобщи, че другата седмица официално ще обяви решението си по този проблем.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu