ИТ Новини

Първи впечатления от Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge

В предвериите на откриването на изложението MWC 2015 в Барселона, Samsung проведе презентация на флагманските си смартфони Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge. Президентът и главен изпълнителен директор на Samsung Джей Кей Шин (JK Shin) заяви на сцената, че новите смартфони на компанията са създадени практически от нулата и са съобразени с мненията на потребителите. На пръв поглед това твърдение може да изглежда прекалено силно, но когато вземете Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge в ръка, става очевидно, че те нямат нищо общо с Galaxy S5. Нека обаче да видим, какво друго могат да ни предложат новите флагмански модели на Samsung.

Дизайн и материали

При създаването на Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge, Samsung се е отказала от доказалата се през годините практика на приемственост. Ако последните три флагмана на Samsung по отношение на дизайна са преминали през еволюция, то S6 в сравнение с тях прави една доста качествена стъпка напред.

Дизайнерите на Samsung са премахнали всичко излишно и тук вече няма никакви допълнителни рисунки “под кожата” и елементи “под метала”.

На външен вид, смартфоните изглеждат по-балансирани и в тях няма разнобой между различните елементи. Цялата мозайка върху корпуса е перфектно оформена в общата картина. Най-футуристично изглежда Galaxy S6 Edge, тъй като в него за разлика от Note Edge, дисплея е извит и от двете страни.

Това създава илюзията, че екранът няма рамка от двете си страни. В ръката, както S6 така и Edge версията лежат много добре. В последния случай дори няма никакви проблеми с извития от двете страни дисплей и неговия край не се опира в ръката.

Материалите на корпусите в новите флагмани, сравнявайки ги с тези в Galaxy S5, наистина са по-добри. Предният и задният капак на смартфоните са покрити с Corning Gorilla Glass 4 стъкло, което трябва да защитава смартфона не само от надрасквания, но и от падания. Това от своя страна има и негативна черта, тъй като гладката огледална повърхност на това покритие много бързо се покрива с пръстови отпечатъци и мръсотията е по-видима. В допълнение, Samsung намекна и за активната си работа с производителите на калъфи и аксесоари.

Основата на Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge вече е направена от метал, а не от пластмаса. Тя включва окантовка на корпуса, която има закръглена форма. От Samsung заявиха, че е използван метал, който е с 50% по-здрав от аналогичния в другите смартфони и обеща, че S6 и S6 Edge няма да се огънат.

Качеството на монтаж на смартфоните е на много добро ниво и за това е допринесла монолитността на корпусите.

Размерите и теглото на Galaxy S6 са съответно 143,4×70,5×6,8 мм и 138 грама, докато за S6 Edge тези показатели съответстват на 142,1×70,1×7,0 и 132 грама. Като за класа си, моделите са доста компактни и добре лежат в ръката.

Дисплей

И двата смартфона вероятно използват най-добрите дисплеи, което е и запазена марка на Samsung за нейните устройства.

Той е изработен по Super AMOLED технологията и в двата случая диагоналът е 5.1 инча с разделителна способност от 2560х1440 точки, което от своя страна позволява създаването на плътност от 577 PPI. Това е най-високият за смартфоните на Samsung показател.

В Galaxy S6 Edge извитият екран се използва не само като дизайнерско решение, но той има и своята специална функционалност. По принцип, тук функционалността е същата, като в Galaxy Note Edge. Впрочем, за дисплея на S6 Edge разработчиците на Samsung са създали една интересна функция с въвеждането на пет контакта, които се скриват в извитата част на екрана.

При тяхното издърпване можете бързо да се обадите или изпратите SMS.

Също така, на всеки такъв контакт може да се зададе и цвят и ако обърнете телефона с екрана надолу и някой от избраните номера позвъни, на страничната част на екрана светва присвоения за него цвят. Това, според Samsung, ще позволи да разберете веднага кой Ви се обажда.

Производителност

Този път в основата на Galaxy S6 и S6 Galaxy Edge е залегнала нова платформа. Смартфоните използват 64-битовия процесор Exynos 7420, създаден по 14-нанометровия технологичен процес, което според Samsung ще осигури по-ниска консумация на електроенергия и по-малко отделяна топлина. Exynos 7420 работи на същия принцип, както и другите Octacore чипове, а именно по bigLITTLE схемата, където процесорът е разделен на 4 + 4 високопроизводителни ядра с тактова честота от 2,1 GHz и енергоспестяващи на 1.5 GHz. Последните се използват от системата за изпълнението на прости задачи, за да се предотврати прекомерната консумация на електроенергия от батерията, докато при стартирането на игри се активират вече производителните ядра. Общият резултат в AnTuTu теста, смартфоните набират около 68 000 точки, което е рекорден показател.

Разбира се за високата производителност на Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge допринася също и 3 GB оперативна памет, която в случая е от DDR4 стандарта, който според Samsung е с 80% по-бърз от DDR3.

Вграденото хранилище за данни в новите флагмани на компанията вече може да бъде 32, 64 или 128 GB. Инженерите на Samsung за съжаление са отстранили слотът за microSD картите памет. Компанията обоснова това с желанието си да ускори смартфоните чрез Universal Flash Storage 2.0 технологията, предполагаща съчетание на предимствата от SSD и eMMC. Освен това, липсата на слотове за карти памет се компенсира с големия обем на вградената памет.

Камера

В Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge е използвана 16-мегапикселова основна камера и 5-мегапикселова предна. Техните основни особености се крият в използването на големи, като за смартфони диафрагми, достигайки стойността от F1.9. За сравнение, в Galaxy S5 апертурата е F2.2.

Възможността за пропускането на повече светлина в обектива позволява на Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge да правят достатъчно висококачествени изображения дори и в условията на ниска осветеност.

Ето няколко примерни снимки с основната камера, предоставени от Samsung:

Примерни снимки, направени с предната камера, предоставени от Samsung:

Камерите изглежда многообещаващо, но задължително ще ги погледнем по-отблизо при пристигането на двата смартфона в тестовата ни лаборатория. В същото време, трябва да се отбележи, че стартирането на приложението за камерите на Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge става много бързо. От Samsung твърдят, че сега това отнема по-малко от 1 секунда.

Интерфейс

И двата флагмана работят под управлението на операционната система Android 5.0 с обновения интерфейс TouchWiz. За разлика от предишните версии, дизайнерите на Samsung вече са поели по пътя на опростяването и намаляването на излишното.

В новия TouchWiz активно се използва Material Design и предимството е отдадено на текста, а не на графиките. Така, че вместо с икони, за действията вече са използвани текстови надписи.

По принцип, интерфейса визуално е станал по-лесен и приятен за работа. Но за потребители, които искат нещо допълнително се е появила поддръжка на теми. Те не са твърде много, но в същото време са коренно различни от стандартните в TouchWiz варианти.

Броят на пристигащите с флагманите на Samsung приложения забележително е намален, като от компанията са решили да не запълват паметта на смартфоните с програми, които потребителите не винаги използват. Вместо това, Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge са оборудвани с популярни на Microsoft приложения, като например OneDrive, Office и Skype.

Скенер за пръстови отпечатъци и мобилни плащания

Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge в сравнение с S5 са оборудвани с нов скенер за пръстови отпечатъци. Сега по него може да не прекарвате пръста си, а просто да го докосвате. Поради това скенерът вече ще бъде по-лесен за използване.

Той може да се използва за отключване на смартфона или за пазаруване в магазина Samsung Apps. Също така, скенерът ще бъде използван и за новата мобилна платежна система Samsung Pay, която компанията планира да пусне в САЩ и Южна Корея по-късно тази година. Нейната особеност се крие в поддръжката не само на NFC протокола, но и в Magnetic Secure Transmission (MST) технологията. Последната позволява извършване на плащания от смартфона чрез старите терминали с магнитна лента. За това е достатъчно простото подонасяне на устройството към тази страна, където се намира тя. Благодарение на този подход Samsung Pay изглежда многообещаваща.

Батерия и зареждане

В Galaxy S6 се използва вградена батерия с обем 2550 мАч, докато в Galaxy S6 Edge – 2600 мАч. И двете устройства имат цялостен корпус, което означава, че за първи път във флагманите на Samsung потребителите няма да могат сами да сменят батерията. Тази възможност компания пожертва заради дизайна и безжичното зареждане. Последното е доста интересно, тъй като поддържа цели два стандарта – WPC 1.1 и PMA 1.0, което прави Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge съвместими с повечето достъпни на пазара безжични зарядни.

Що се отнася до автономността на новите флагмани, от Samsung твърдят, че независимо от по-ниския капацитет на батерията, този показател няма да е по-лош от този на Galaxy S5. Това е свързано с използването на по енергоефективни компоненти, в това число е и процесора. По този начин, компанията обещава, че автономията на Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge ще бъде около 12 часа работа с браузъра чрез Wi-Fi и 13 часа възпроизвеждане на видео или 49 часа слушане на музика.

Важно е да се отбележи и наличието на бързо зареждане, което според Samsung, позволява за 10 минути зареждане, смартфона да работи 4 часа.

Gear VR

Заедно със Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge, Samsung показа и новия си шлем за виртуална реалност Gear VR, който е разработен съвместно с компанията Oculus.

Благодарение на резолюцията от 2560х1440 точки и високата плътност на пикселите, картината от Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge на Gear VR изглежда по-добре, от тази на Galaxy Note 4. Индивидуалните пиксели при такова близко разстояние все още са видими. Въпреки всичко обаче, това е голяма крачка напред по пътя към пълноценната виртуална реалност. Дори и в тази си версия, нивото на потапяне в Gear VR е просто невероятно.

Обобщение

Обобщавайки тази презентация, можем да кажем, че Samsung е свършила страхотна работа с Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge. Въпреки недостатъците, като несменяемата батерия, по-малкия капацитет и липсата на microSD слот за карта памет, новите флагмани далеч превъзхождат Galaxy S5. И това касае не само хардуерните характеристики, но и дизайна. Очакваме с нетърпение възможността да се срещнем с Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge по-отблизо и се надяваме това да се случи още през април, когато смартфоните ще станат достъпни за потребителите.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu