Забавно

В Белгия строят тръбопровод за бира

Пенливата напитка ще се стича по подземните тръби с дебит около 6000 литра в час

Белгийският град Брюж дава сериозна заявка да се запише в историята като първият, в който ще бъде построен специален тръбопровод за бира. Идеята е на управата на пивоварната De Halve Maan, а общинските власти вече са дали зелена светлина на проекта. Пивопроводът ще бъде изграден от производствения цех, разположен в центъра на града, до фабриката за филтрация и бутилиране, съобщи Euronews.

Необичайното съоръжение е продиктувано от съображения за социална отговорност на компанията към опазването на историческото наследство на фламандския град, в частност на павираната настилка в центъра на Брюж, по която сега се движат превозващите бира камиони. В De Halve Maan са изчислили, че само тяхната продукция годишно се транспортира от около 500 камиона с цистерни. Освен това, нововъдедението ще доведе и до подобряване на екологията, тъй като значително ще бъде намалено замърсяването с бензинови изпарения, казва собственикът на пивоварната Ксавиер Ванесте.

Общата дължина на пивопровода ще е около 3 километра, с дебит около 6000 литра бира в час. „Тръбите ще бъдат от специален полиетилен, който е значително по-здрав от стоманата. И ние сме убедени, че така ще избегнем течове или кражби.”, казва Ванесте.

Пивоварната в центъра на Брюж, която понастоящем принадлежи на De Halve Maan, е на цели пет века и сама по себе си, също е историческо наследство.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu