ИТ Новини

Въвеждат данък за домашните компютри

Служебното правителство обмисля въвеждането на поредния нов данък – този път ще трябва да плащаме налози за домашните си компютри. Идеята предвижда всяко семейство да има право да притежава по един компютър, който ще бъде освободен от данък, а за всяко следващо устройство ще се дължи налог. Проектозаконът вече е одобрен от ГЕРБ и ще бъде гласуван в следващото Народно събрание

Предложението не идва от данъчните служби или от министерството на финансите, а министерството на науката и образованието. Експерти считат, че наличието на два или повече компютъра в едно семейство пречи на пълноценния живот на учениците, защото те прекарват голяма част от времето си пред екрана на устройството, вместо да учат, спортуват, общуват с приятели или четат книги.

Именно затова служители на министерството разработват проектозакон за облагане на домашните компютри. По този начин те се надяват да стимулират семействата да прекарват по-малко време в игри и сърфиране в интернет. Устройствата, които ще подлежат на облагане, ще бъдат както стационарните, така и преносимите компютри. Все още се обсъжда дали таблетите също да попаднат в списъка. Ще бъде създаден национален регистър, в който търговците ще отбелязва всеки закупен компютър и личните данни на собствениците му. Така ще се следи кои семейства имат повече от едно устройство.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu