ИТ Новини

Шотландци създадоха алтернативен Интернет, в който следенето на потребителите е невъзможно

MaidSafe Technology Overview - Short
play-sharp-fill

MaidSafe Technology Overview - Short

Шотландската компания MaidSafe създаде собствен вариант на Интернет – мрежата SAFE, устойчива към следене от страна на правителствените служби и хакерски атаки. Новата мрежа използва съществуващата инфраструктура на Глобалната мрежа, но информацията не се съхранява в централизирани сървъри на големите корпорации, а на потребителските компютри.

Всеки участник в SAFE предоставя част от твърдия си диск за запазване на шифрованите данни. Трети лица не могат да получат ключовете за разшифроване на информацията, понеже те се съхраняват в компютрите на различните потребители.

Когато потребител записва информация в новата мрежа, файловете се разделят на отделни шифровани блокове и се разпращат към случайни компютри по целия свят. Отчитайки, че компютрите периодично се изключват, системата поддържа 4 едновременни копия на информацията. Работата на тази система е организирана по такъв начин, че и нейните създатели не знаят, къде се намират файловите блокове.

Отсъствието на централен сървър означава, че не е възможно организирането на DDoS-атака, и и при нея не може да има цензура, понеже не се използва DNS.

Идеята изобщо не е нова и по същия начин работи децентрализираната I2P, която навярно просто не е легално регистрирана.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu