Новини

Апокалипсис идва с кометата ISON, твърдят астрономи

 Image result for ison

След срещата със Слънцето космическата гостенка идва право към нас!

Обещаният за края на 2012 година апокалипсис така и не се състоя, но учените не ни оставят време да се отпуснем и да въздъхнем с облекчение. Те вещаят нова катастрофа.

Според астрономите от Нижни Новгород заплахата отново ще дойде от Космоса – към Слънцето стремително се приближава комета, която след “посещението” при небесното светило ще се отправи към нашата планета.

Разбирате ли, към нас ще полети не просто някакво си камъче, а кометата ISON, която претендира за званието най-ярката за столетието. Тя е открита през септември миналата година от двама астрономи любители от Русия и Беларус.

Очаква се тази вечер (28 ноември 2013 година) в 21:45 часа българско време ISON да достигне най-близката си до Слънцето точка. Тъкмо в това близко съседство се състои основният проблем за нашата многострадална планета. Мнозина астрономи смятат, че кометата няма да издържи въздействието на слънчевата гравитация и температурата от 2700 градуса и ще се разруши.

“Ако летящата покрай Слънцето комета се разруши, то последствията за Земята може да бъдат печални – казва старши научният сътрудник от планетариума в Нижни Новгород Николай Лапин пред “Комсомолская правда”. – След около месец отломките ще прелетят до планетата и най-големите от тях могат да преминат през атмосферата и да паднат. Това наистина е възможно, тъй като комети са падали и по-рано, и ще продължат да падат. Това е доказано. Макар че този път вероятността от глобална катастрофа е близка до нула.”

Според изчисленията на експертите шансовете за оцеляване на “опашатата звезда” са едва 30-40%. Поради тази причина от това дали ISON ще “прескочи” покрай Слънцето, или не, зависи много. Въпросното събитие обаче няма да може да се види от земните жители, тъй като кометата е много близо до звездата, която я заслепява. Нейни отломки ще могат да се наблюдават с невъоръжено око след това. Възможно – за последен път.

Все пак не всички учени споделят гледната точка на нижниновгородските специалисти в областта на Космоса и твърдят, че краят на света стопроцентово няма да настъпи през 2013 година, а в далечната 2880-а. Реалната заплаха тогава ще дойде от астероид, открит преди 60 години.

“Специалистите са изчислили, че има шансове астероидът да се сблъска със Земята – отбелязва НАСА. – Вероятността от катаклизъм е определена на 1:300, което е два пъти повече, отколкото за всяко друго известно до днес небесно тяло.”

Катастрофалното сближаване е на 16 март 2880 г., когато целият свят ще замре за 20 минути. Това ще бъдат минути, в които ще стане ясно ще се вреже ли астероидът в Земята, или ще се размине на косъм с нас.

Съдбата на планетата не може да се определи преди 2032 година, когато астероидът ще попадне в полезрението на радарите. Дотогава, твърдят учените, можем да спим спокойно.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu