Забавно

20 неща, по които богатите се различават от останалите

Най-богатата жена в света, Джина Райнхарт, беше критикувана заради статия, в която написа, че средната класа пие, пуши и излиза по дискотеки, вместо да работи, за да спечели пари. Ами, ако е имала право?

Стив Сиболд, автор на книгата „Как мислят богатите“, е прекарал близо три десетилетия в интервюиране на милионери по цял свят, за да разбере какво ги отличава от всички останали. Не става въпрос за пари, казва той. Разликата е в психическата им нагласа.

1. Обикновените хора мислят, че парите са коренът на всичко зло. Богатите мислят, че бедността е коренът на всичко зло.

Обикновеният човек е научен да вярва, че богатите са късметлии или нечестни. Затова има определен срам в това да забогатееш в общностите с по-ниски доходи. Всички знаем, че макар парите да не гарантират щастие, те правят живота по-лесен и приятен.

2. Обикновените хора мислят, че егоизмът е порок. Богатите мисля, че егоизмът е добродетел.

Богатите се опитват да бъдат щастливи. Те не се преструват, че искат да спасят света. Проблемът е, че средната класа гледа на това по лош начин – и това ги дърпа назад. Ако не можеш да се погрижиш за себе си, значи не можеш да помогнеш и на останалите. Не можеш да дадеш каквото нямаш.

3. Обикновените хора разчитат на късмета. Богатите разчитат на действието.

Докато повечето хора чакат да познаят точните числа от лотарията, богатите решават проблемите. Хората от средната класа разчитат на бог, правителството, шефа или половинката си. Богатите действат, за да забогатеят.

4. Обикновените хора мислят, че пътят към богатството изисква образование. Богатите вярват в придобиването на определени знания.

Много талантливи и известни хора по света имат ниско образование и са натрупали богатствата и чрез прилагането на определени знания. Междувременно останалите хора са убедени, че висшето образование е пътят към богатството. Богатите не се интересуват от средството, а от крайния резултат.

5. Обикновените хора тъжат по добрите отминали дни. Богатите мечтаят за бъдещето.

Милионерите са станали такива, защото заложили на себе си и са преследвали мечтите, целите и идеите си към неизвестното бъдеще. Хората, които вярват, че най-добрите им дни са отминали, често са нещастни и депресирани.

6. Обикновените хора мислят за парите емоционално. Богатите мислят за парите логично.

Един нормално интелигентен, добре образован и иначе успешен човек, може за миг да се превърне в страхливец, чиято единствена финансова цел е да се пенсионира добре. Богатите виждат парите като това, което са и което не са. Те знаят, че парите са важен инструмент, който предоставя варианти и възможности.

7. Обикновените хора печелят парите си, правейки неща, които не харесват. Богатите следват страстта си.

За обикновеният човек може да изглежда, че работата на богатия не се различава толкова от неговата. Но една от най-умните стратегии в света на богатите е да правят това, което обичат и да намерят начин да им се плаща за това. От друга страна останалите хора работят неща, които не са им приятни, защото имат нужда от парите и са обучени от училищата и обществото да живеят в един праволинеен свят, където пари трябва да се печелят, независими дали начинът за това е приятен.

8. Обикновените хора си поставят ниски очаквания, за да не бъдат разочаровани. Богатите обичат предизвикателствата.

Психолозите често съветват хората да си поставят ниски очаквания, за да не се разочароват. Никой не може да забогатее и да изпълните мечтите си, без да има високи очаквания.

9. Обикновените хора смятат, че трябва да направят нещо, за да забогатеят. Богатите смятат, че трябва да бъдат нещо, за да успеят.

Затова хора като Доналд Тръмп от милионери затъват в дългове за 9 милиарда, но пак излизат по-богати от преди. Обикновените хора обаче се фокусират върху действието и резултата от действието. Богатите се учат и растат след всяко изживяване, независимо дали е провал или успех.

10. Обикновените хора смятат, че им трябват пари, за да спечелят пари. Богатите използват чуждите пари.

Може да сте научени, че трябва ад спечелите пари, за да спечелите още повече, но богатите не се страхуват да финансират своето бъдеще от чуждия джоб. За тях недостатъчните лични средства, за да си позволяват дадено нещо, никога не са проблем. При тях истинският въпрос е дали си струва да купят или инвестират в нещо.

11. Обикновените хора вярват, че пазара се движи от логика и стратегия. Богатите знаят, че се разчита на емоция и алчност.

За успешното инвестиране в стоковия пазар няма математическа формула. Богатите знаят, че страхът и алчността движат финансовите пазари и вземат това предвид при всяко действие. Познанието за човешката природа им дава стратегическо предимство за натрупването на богатство.

12. Обикновените хора харчат повече, отколкото имат. Богатите пестят.

Ето ви един съвет как да спестите и винаги да имате пари: Забогатейте. Богатите пестят, не защото не харчат, а защото изкарват толкова много пари, че могат да си позволят охолен живот и пак да заделят пари.

13. Обикновените хора учат децата си как да оцеляват. Богатите учат децата си как да забогатеят.

Богатите родители учат от рано децата си за това какво и как да правят. Много хора мислят, че всъщност ги учат да гледат отвисоко останалите, защото са бедни. Това не е вярно. Всъщност учат децата си да гледат на света през очите на обективната реалност – да видят обществото каквото е. Ако децата се научат на богатството още в началото, има по-голяма вероятност да преуспеят по-късно.

14. Обикновените хора позволяват на парите да ги стресират. Богатите се успокояват с парите.

Причината богатите да печелят повече е, че не се страхуват да признаят, че парите решават проблемите. Обикновените хора гледат на парите като на постоянно необходимо зло, което трябва да търпят като част от живота. Богатите гледат на парите като на нещо освобождаващо и, ако имат достатъчно от тях, могат да си поръчат спокойствие.

15. Обикновените хора мислят, че богатите са сноби. Богатите просто искат да се обградят с хора като тях.

Негативната нагласа на средната класа е това, което кара богатите да търсят своята компания. Богатите не могат да си позволят да дружат с хора, които винаги са песимисти и се оплакват. Това често е разбирано погрешно от останалите като снобизъм.

16. Обикновените хора се фокусират върху пестенето. Богатите се фокусират върху печеленето на още.

Богатите мислят какво ще спечелят, като поемат рискове, а не как да запазят това, което вече имат. Обикновените хора са толкова съсредоточени върху събирането на купони и търсенето на по-евтиното, че пропускат големи възможности.

17. Обикновените хора не рискуват. Богатите знаят кога да рискуват.

Всеки инвеститор губи пари понякога, но богатите знаят, че каквото и да стане, те винаги ще могат да спечелят още.

18. Обикновените хора обичат удобството. Богатите откриват удобството в несигурността.

Обикновено се изисква смелост, за да поемеш рисковете, които са нужни, за да забогатееш – предизвикателство с което повечето хора от средната класа не искат да живеят. Физическият, психологическият и емоционалният комфорт са основните цели на обикновения човек. Богатите отрано научават, че да станеш милионер не е лесно и, че нуждата от комфорт може да бъде унищожителна. Те се научават да живеят в състояние на несигурност.

19. Обикновените хора смятат, че трябва да избират между семейството и богатството. Богатите знаят, че могат да имат всичко.

Идеята, че богатството идва за сметка на семейството е просто оправдание. Обикновените хора са научени да вярват, че могат да имат само едното. Богатите знаят, че могат да имат всичко, ако си го поставят за цел.

20. Обикновените хора никога не правят връзката между пари и здраве. Богатите знаят, че парите ще им спасят живота.

Докато обикновените хора разчитат на здравните осигуровки, които работодателя им внася, богатите разполагат със супер елитна медицинска грижа. Те плащат много пари всяка година, които им гарантират 24-часов достъп до най-добрите лекари. Все по-честа става практиката в богатите квартали лекарят да живее сред богатите.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu