Забавно

Филм с участието на българин взе най-престижния “Оскар”

Българският трибагреник огря сцената на “Долби тиътър” в Лос Анжелис тази нощ, когато “Зелената книга” с участието на българският актьор Димитър Маринов взе “Оскар” за най-добър филм. Както бе обещал, актьорът излезе на сцената на 91-ата церемония по връчването на наградите “Оскар” окичен в българското знаме на ревера. Във филма Маринов играе ролята на руснака виолончелист Юрий Тахт от триото музиканти, което пътува към нетолерантния към тъмнокожите Юг.

„Чувствам се чудесно”, заяви Маринов пред Нова телевизия преди церемонията. „Но имам и още една изненада”, допълни актьорът, показвайки българския флаг. „Ако довечера излезем на сцената, ще го развея”.

“Зелената книга” спечели общо три награди. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи “Оскар” за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели – за оригинален сценарий.

Най-много награди “Оскар” спечели “Бохемска рапсодия” – за най-добър актьор на Рами Малек, звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж. “Черната пантера” е с три награди, както и “Рома”.

Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон спечели наградата Оскар за най-добър режисьор за филма си “Рома”. В категорията той се конкурираше със Спайк Лий за “Черен в клана”, Павел Павликовски за “Студена война”, Йоргос Лантимос за “Фаворитката” и Адам Маккей за “Вице”. Филмът “Рома” досега е спечелил Златния лъв на Кинофестивала във Венеция. Печели и редица награди на филмови асоциации. Спечели 2 награди Златен глобус – за най-добър чуждоезичен филм и за най-добра режисура на Алфонсо Куарон. Имаше 7 номинации за наградите Бафта, от които спечели 4, вкл за най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър чуждоезичен филм. Печели наградата на Гилдията на американските режисьори. Печели за най-добър филм и режисура Изборът на критиците. Имаше 10 номинации за Оскар. Тази вечер на Оскарите филмът победи и в категориите за най-добър чуждоезичен филм и най-добро операторско майсторство.

Оскар за най-добра актриса спечели Оливия Колман за превъплъщението ѝ в персонажа на кралица Анна във филма “Фаворитката”. За същата роля Колман получи Бафта за най-добра актриса в главна роля и Златен глобус за най-добра актриса в комедия/мюзикъл. Конкурентки за Оскара й бяха дебютантката Ялица Апарисио за ролята на прислужницата Клео от “Рома”, Глен Клоуз за ролята на Джоан Касълман, съпругата на Нобелов лауреат за литература, която в действителност е истинският създател на неговите романи, във филма по романа на Мег Уолицър “Съпругата”, Лейди Гага за ролята си на изгряваща звезда в “Роди се звезда” и Мелиса Маккарти за ролята й на неуспялата писателка и биографка Лий Израел, станала известна с фалшиви писма на писатели, заради което е осъдена във филма “Можете ли да ми простите?” Присъждането на отличието на Колман затвърди прецедента за Глен Клоуз. Тя има седем номинации за Оскар и нито една награда досега. За ролята си на Джоан Касълман тя получи наградата на Гилдията на американските актьори, награда Златен глобус за най-добра главна женска роля в драма и наградата Изборът на критиците, която раздели с Лейди Гага.

Песента “Shallow” от “Роди се звезда”, създадена от Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът и изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен.

Ето и победителите в основните катергории:

  • Най-добър филм -“Зелената книга”
  • Главна мъжка роля – Рами Малек
  • Главна женска роля – Оливия Колман
  • Поддържаща мъжка роля – Махершала Али, “Зелената книга”
  • Поддържаща женска роля – Реджина Кинг, If Beale Street Could Talk
  • Операторско майсторство – Алфонсо Куарон, “Рома”
  • Режисьор – Алфонсо Куарон
  • Оригинален сценарий – “Зелената книга”
  • Адаптиран сценарий – BlacKkKlansman
  • Чуждоезичен филм – “Рома”
  • Анимация – “Спайдър-мен: В Спайди вселената”
  • Оригинална песен – Shallow
  • Оригинална музика – “Черната пантера”

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu