Новини

5 минути София

Image result for stara sofia

Историята на София – 8000 г.

София е съхранила безброй свидетелства за исторически превратности и съдбовни катаклизми. Земетресенията, ужасяващите бомбардировки от годините на Втората световна война и социалистическитe разбирания за градоустройствен план са оставили следи по днешния облик на столицата. Но след всички погроми и градежи – човешки и природни, София продължава да е на своето място. Запазил очертанията си в мьглата на времето градьт продължава да е жив заради хората, които го населяват и променят вече осем хиляди години.

Името на града

Сердика, Улпия Сердика, Средец, Триадица, София. Дали днешната Българска столица е кръстена на църквата „Св. София” построена на най-високото място в стария град, или на светата мъченица София и трите и дъщери Вяра, Надежда и Любов, умрели за Христовата вяра, или всички те носят името на едно велико нещо?

Спасяването на българските евреи

Според плана на Гестапо първата група евреи от България трябва да бъде депортирана през март 1943 г. В прецизната организация на нацистите не са предвидени действията на няколко смели мъже, подкрепени от цялото българско общество. Спасяването на 40 000 български евреи е един от големите триумфи на толерантността и цивилизованото мислене, които историята помни.

Строителството на НДК

Една от най-емблематичните сгради на столицата. Националният дворец на културата е открит на 31 март 1981-ва — годината, през която българската държава чества 1300 години от създаването си. Дворецът е изграден по предложение на дъщерята на тогавашния партиен лидер Тодор Живков — Людмила – за по-малко от 4 години, макар че планът за построяването е бил за 12 години. На сцените на Двореца са се изявявали най-известните съвременни творци от целия свят и се превръща в едно от най-големите културни средища.

Сбъднати мечти: Метрото на София

Първите проучвания и планове за строителство на подземен транспорт в София са осъществени в края на 60-те години на XX век. Бързо нарастващото население на София налага необходимост от ефективен обществен транспорт. Макар и открито 135 години след първото в света, метрото на София може да бъде наречено една от „сбъднатите мечти” на столицата.

Свети Седмочисленици

Това е една необикновена църква. Построена е като джамия върху останките на православен храм посветен на св.Иван Рилски. Нейното изграждане в средновековието е едно изпълнено обещание на султан Сюлейман Великолепни. Преустроена е кръстена на светите братя Кирил и Методи и техните ученици Климент, Сава, Наум, Горазд и Ангеларий, защото тяхно е най-голямото изпълнено обещание – да бъде преведено Божието слово на български език.

Слатинската Венера

Колко вълнуващо е само дори да си представи човек, че преди хилядолетия, място на което днес е София е било девствено и неподправено.Минералните извори , плодородното поле и планините покрити с вековни гори и благоприятното географско разположение са причина да се зароди тук живот. Тук е открита и тя – Слатинската Венера.

Севастократор Калоян

В пределите на Втората българска държава градът става известен като „един от най-славните и забележителни градове в европейските предели”. По време на Второто българско царство се създава книжовна школа. Тук се кръстосвали и пътищата на монаси и книжовници.Севастократор става ктитор на един от най-големите шедьоври на средновековна България – Боянската черква.

Жълтите павета

Символът, който отличава самата сърцевина на София са жълтите павета. Те се превръщат в белег на административния, историческия и културен център на града. Според легендата, жълтите павета са подарък по случай сватбата на цар Фердинад. Те преживяват войни, бедствия, земетресения, танкове, обсади, бомбардировки и дори колекционери на сувенири.

Константин Велики

„Сердика е моят Рим!” Така възкликва римският император Константин Велики, онемял пред красивия град. Сердика достига голям разцвет по време на неговото управление, след като римската империя се разделя на Източна и Западна. Тук на това място се е разпростирало светилището на много почитаните в Сердика богове на здравето и медицината – Асклепий и Хигия. Построена е Арената на София.

Банкя – извор на живот.

Бомбардировките над София

Храм-паметник Св. Александър Невски

[KGVID poster=”http://www.FreeUniBG.eu/wordpress/wp-content/uploads/2013/11/alexandar-nevski_thumb17201.jpg” width=”1280″ height=”720″]http://www.FreeUniBG.eu/wordpress/wp-content/uploads/2013/11/alexandar-nevski.mp4[/KGVID]

Поетите на София – Пейо Яворов

[KGVID poster=”http://www.FreeUniBG.eu/wordpress/wp-content/uploads/2013/11/qvorov_thumb17944.jpg” width=”1280″ height=”720″]http://www.FreeUniBG.eu/wordpress/wp-content/uploads/2013/11/qvorov.mp4[/KGVID]

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu