Новини

12 здравословни причини да се пие бира

Много медицински изследвания сочат, че бирата в умерени количества е полезна. И какво по-приятно в летните жеги от една ледена халба? Ето 12 здравосложни причини да й се насладите!

1. Бирата е полезна за бъбреците. Редица учени са единодушни, че редовното консумиране на една бира дневно намалява риска от образуването на бъбречни камъни с около 40%.

2. Консумирането на бира подобрява храносмилането.
 Разумната консумация на бира, особено тъмна подобрява храносмилането. Повечето тъмни бири съдържат полезни разтворими фибри. Фибрите играят важна роля за по-доброто функциониране на стомашно-чревната функция. Недостигът на влакна може да предизвика стомашни и чревни разстройства като запек и диария.

3. Бирата намалява нивото на лошия холестерол.
 Редовното пиене на малко бира може да ви помогне в борбата с лошия холестерол. Пенливата напитка повишава нивото на HDL холестерола (добрия холестерол) и намалява нивата на LDL холестерола т.е. „лошия“ холестерол.

Знаете ли, че маринованото в бира месо редуцира неговите канцерогенни вещества с до 70%.

4. Бирата има високо съдържание на витамини от групата B (В1, В2, В6 и В12). Много от тези витамини се срещат рядко в храните.

Холандско проучване установява, че употребяващите бира имат с около 30%  по-високо съдържание на витамин B6 в организма, отколкото въздържателите. Бирата е щедър източник на витамина B12, които е известен с анти-анемичния си ефект. засилва мозъчните функции.

5. Бира за здрави кости!
 Проучване от 2009г. заключва, че в бирата има повишени нива на калций и силиций. Тези вещества допринасят за повишаване на костната плътност и здравината на костите.

6. Бирата е лек срещу безсъние. Наличието на лактофлавин и никотинова киселина, които се съдържат в бирата, насърчават идването на съня!

7. Пиенето на бира намалява риска от сърдечни удари.  Медицински изследвания сочат, че консумиращите бира (разбира се в умерени количества) страдат по-рядко от инфаркт. Една бира на ден намалява риска от появата на сърдечни болести с около 40 до 60 процента в сравнение с въздържателите.

8. Бирата помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

9. Бирата усилва паметта.
 Слабоалкохолната хмелова напитка съдържа благоприятната фолиева киселина. Тази съставка изключително благоприятно въздействие върху функциите на мозъка. Според проучванията бирата усилва паметта. Изследвания твърдят, че консумиращите по една бира дневно по-рядко страдат от болестта на Алцхаймер и деменция спрямо въздържателите.

10. Бирата помага при борбата със стрес.
 Изследователи от Университета на Монреал са установили, че една две чаши бира на ден намаляват стреса на работното място. Консумацията на бира намалява и усещането за тревожност. Хмеловата напитка има успокоителен ефект.

11. Бирата като лекарство срещу настинка. Пиенето на бира е и отлично лекарство срещу настинка. Когато ечемикът се затопля той подобрява циркулацията на кръв и помага на дихателната система. Бирата има и болкоуспокоително действие. Факт е, че консумацията на разумни количества бира облекчава болките в ставите. Бирата повишава и имунитета.

12. Бирата прави кожата по-красива. Една добра новина за  жените! Някои от витамините, съдържащи се в ечемичната напитка имат регенериращо действие. Благодарение на много от съставките в бирата кожната пигментация намалява. Кожата става по-гладка и блестяща. Бирата предотвратява и стареенето. Известно е, че консумирането на малки количества бира има добро въздействие и върху косата.

Но запомнете прекаляването с всяко “лекарство” има обратен ефект.  Ако се стремите към по-добро здраве не е добра идея да се напивате всяка нощ. Както рекламите гласят „Консумирайте с мярка и удоволствие“. Бъдете умерени – все пак алкохолът и особено бирата са доста калорични.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu