Забавно

10 китни плажа по българското Черноморие

Почивка, значи почивка. Ако не сте планирали бетон и кръшни ритми за лятната си отпуска, значи желанието ви е да избягате от шума и навалицата. Това няма да се случи в големите курорти по Черноморието ни, но имате шанс да поемете глътка спокойствие на някое от тези места:

Болата
Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се край село Българево и в близост до бивша военна станция. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в блато, обрасло с обширен масив оттръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните оксиди в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитена зона “Комплекс Калиакра” по НАТУРА 2000.

Аркутино
Аркутино или Мечешкото блато е лагуна в Бургаска област, община Приморско, на около 2,5 км северозападно от устието на река Ропотамо. От морето е отделено с пясъчни дюни като на плажната ивица вирее пясъчна лилия. Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино. От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома – едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси от род Opuntia. В северната част на местността се строи вилно селище, което променя необратимо девствения облик на местността.
Тук се намира едно от най- богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Тук гнездят и редки видове птици.

Наневска тузла, погрешно наричана Тауклиман (Птичи залив) по името на близкия залив, е малко езеро в северната част на българското Черноморие край резервата Яйлата, Община Каварна. Намира се на около 5 km северно от нос Калиакра. Образувано е в свлачище, недалеч от курорта „Русалка“. Отделено е от морето с пясъчен вал, през който се просмукват или прехвърлят морски води.
По време на сезонните миграции езерото се изпълва с много птици, спиращи тук за почивка и хранене. Скалните масиви и покритите с гъста растителност склонове дават убежище на птиците. Местността около езерото е много живописна. В нея се намират останки от антични средновековни селища, части от късноантично укрепление, византийска крепост от V век, голям брой кръгли каменни съоръжения (шарап-таши) използвани за приготвяне на вино.

Алепу или Лисиче блато е блато-лагуна, разположено в южната част на Българското черноморско крайбрежие, на 6,5 километра южно от град Созопол. От 1986 година блатото е защитена територия от категорията природни забележителности, част от рамсарското място Ропотамо.
Намира се в подножието на разклоненията на странджанския рид Бакърлъка Кукув баир на север и Андрея баир на юг срещу залива, ограден от нос Агалина на север и нос Хумата на юг. По произход е лагуна. Отделен е от морето с ивица пясъчни дюни, които също са защитена местност.
Мястото е от особена важност като местообитание на множество защитени видове водолюбиви птици. Проблем представлява нерегламентирания лов и риболов в защитената територия, както и новопостроеният курортен комплекс, непосредствено до местността.
Информационно-обозначителните табели са в лошо състояние или липсват напълно. Заедно с пясъчните дюни местността представлява значим район.

Маслен нос е част от най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето. Намира се до град Приморско, заобиколен от огромни златисти плажове. Населен е от дълбока древност – на мястото където Ропотамо се врязва в Странджанските склонове, върху огромните скали изваяни от реката, е възникнал древния град Ранули. На устието на реката личат останките на римски град. На самия край на носа все още стоят зидовете на крепостта Тера, охранявала този бряг. Голяма част от Маслен нос е включена в едноименната защитена територия от категорията “природна забележителност”. В района на Маслен нос се намира тракийското светилище Бегликташ.
Рай за рибарите и безинтересна дестинация за редовите летовници – няма плажове и капанчета, през лятото гората гъмжи от мушички, бреговете са опасани от остри скали, а морето никога не е спокойно.

Кара дере е най-южната местност по Варненското черноморие. Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова се харесва от много туристи. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде – с храсти. Има добри условия за сърф и палатков туризъм.

Недостатък е пълната липса на дървен материал за бивакуване, който обаче може да се набави от гората по главния път Варна-Бургас. Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и чрез пешеходен преход от град Бяла и село Горица. По време на летния сезон по дължината на няколко километровата плажна линия и навътре в горите, могат да се изброят над двеста палатки. Голямата посещаемост определя и сериозното замърсяване на местността с битови отпадъци. За съжаление нежеланието на посетителите да се замислят поне малко за начина на използване на мястото за почивка, вече е довело до много неприятно замърсяване.

Село Крапец е на самия морски бряг, на 5,3 км. южно по права линия от южния бряг на Дуранкулашкото езеро. Още от древността тук се е случвало да потъват кораби, заради опасните скали на рифа, простиращ се от Калиакра до Карталбурун.
Крапец има огромен, неурбанизиран, дълъг около 7,5 км плаж с дюни. Той започва от нос Крапец при стария къмпинг “Карвуна” недалеч от селото, продължава пред лагуната на резервата Дуранкулашко езеро и завършва далеч на север, при нос Карталбурун след “къмпинг Космос”.

Зеленка е малък каменен плаж, в близост до нос Калиакра. До него се стига най-лесно по вода. Може да се каже, че мястото е изолирано от цивилизацията. Водата край плаж Зеленка е доста дълбока и със сигурност не е подходяща за деца. Но ще ви хареса, ако искате да прекарате усамотен ден с половинката.

Арапя е нос с къмпинг в южната част на българското Черноморие.
Разположен е между курортите Лозенец и Царево в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Както и в миналото, и днес къмпингът е основно посещаван от полски, чешки и български туристи през летния сезон. Традиционният къмпинг практически не съществува. Има все още няколко парцела по 5-6 декара, функциониращи като къмпинг, както и новото място, наречено “зона Кракен”, предлагащо условия за къмпингуване. Известно време името му е сменено на “Българка”. Предпочитано място за сърфисти поради наличието на вятър. Хубава плажна ивица с 3 залива – голям плаж, малък плаж и миден залив.

Варвара и Дарданелите
Плажът Варвара се намира в близост до село Варвара. Дългата повече 100 метра плажна ивица е идеална за слънчеви бани. Ако пък предпочитате подводните приключение, посетете местност Дарданелите, която е любимо място на гмуркачи и нудисти.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu