Новини

Учени създадоха водка от Чернобил

Надяват се да пуснат производство с ограничен обем още тази година.

Екип британски учени помогна при разработването на нерадиоктивна водка, кръстена “Атомик”, с реколта, събрана в района на Чернобил, където бе регистрирана ядрена катастрофа през 1986 година, предаде Франс прес.

“Това е най-важната бутилка алкохол в света, защото тя може да помогне на хората, живеещи в зоната на бедствието, отново да се изправят на крака”, написа в прессъобщение проф. Джим Смит от университета в Портсмут.

Учените открили радиоактивност в суровината, но след процеса на дестилация, единствената радиоактивност присъствала във въглерод 14, който бил на същото ниво, като във всички останали спиртни напитки, се подчертава в комюникето.

Chernobyl vodka: ATOMIK vodka in Chernobyl

Освен професор Смит, екипът е съставен от изследователи, които работят в забранената зона от години – изучавайки как земята се възстановява след ядрения инцидент през 1986 година.

Английският екип е работил в сътрудничество с украински колеги за изготвянето на напитката. След ядреното бедствие беше отцепена 30-километрова зона за сигурност около атомната централа. Селскостопанската дейност все още е забранена в този периметър освен за култури, добивани на много малки площи.

“Хиляди хора все още живеят в зоните за задължително пренастаняване, в които използването на земеделските земи и инвестициите в сектора са все още забранени”, подчертава Джим Смит.

Image result for vodka chernobyl

Учените са в процес на създаване на предприятие със социална насоченост – Спиртната компания на Чернобил, като се надяват да пуснат производство с ограничен обем още тази година. Три четвърти от приходите ще отидат в полза на местната общност.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu