Новини

Услугата за споделено ползване на електрически тротинетки Lime от днес работи в София

Чакането най-сетне свърши. От днес вече и София има своята услуга за споделено ползване на електрически тротинетки

Първи „престрашили се“ да започнат работа у нас са Lime – един от най-големите стартъпи в тази област. Очакванията са съвсем скоро те да имат поне един конкурент, а тази есен играчите на пазара би трябвало да са общо три.

Рано тази сутрин доброволци се събраха в склада на компанията в България и разнесоха тротинетките на определени места в града, като към момента броят им надхвърля 100. Според информация на Kaldata до дни по улиците на града ще има 1000 тротинекти, които вече са доставени, а общият им брой трябва да надхвърли 4000 в най-скоро време.

Платформата позволява всеки желаещ, разполагащ с кредитна карта и инсталирано приложение на своя iOS или Android смартфон, да наеме за кратък период тротинетка, паркирана в центъра, да я кара колкото иска, след което да я остави на подходящо място отново в определената зона.

Не е забранено тротинетакта да бъде оставена на всяко място, на което не пречи. Това е основно изискване на компанията. Не е нужно да я карате до обособените зони, въпреки че разбира се би било най-добре. Можете да я оставите навсякъде, където бихте вързали колелото си да речем. В момента, в който я освободите, вече тя може да бъде наемана от друг и надали ще остане дълго на едно и също място.

Цените, които вече ви съобщихме, се потвърдиха

Тротинеткте имат начална такса от 1,50, както и таксуване на минута от по 30 ст. Цените са сходни с тези в другите европесйки градове, но вече предизвикаха негативни коментари от редица наши читатели, тъй като така използването на електрическия скутер излиза горе долу колкото такси. А цента е идентична с наемането на електромобил от Spark да речем. Дали цените скоро ще бъдат редуцирани и какви промоции ще има – предстои да разберем.

Компанията, която наскоро набра още 310 милиона долара рискови инвестиции обаче вече е с пазарна оценка над 2,4 милиард. Не е изненадващо, че именно тя първата, започваща работа в София. Много интересен е моделът на работа. Тротинетките се обслужват от доста малък екип, като за зареждането им се привличат обикновени хора, които да ги зареждат където намерят – в гаражи, магазини, мазета или дори вкъщи.

Lime от две седмици набира желаещи да зареждат тротинетките чрез реклами в социалните мрежи и именно това бе един от сигналите, че скоро предстои старт

Един от най-наболелите проблеми, този с кражбите е решен генерално и за сега няма нещо насочено към България. По света тротинетките по-скоро стават жертва на вандализъм, отколкото на кражба, тъй като те са буквално неизползваеми – частите им са специфични, имат редица блокировки, GPS чипове, които постоянно показват къде са и още други неща, които Lime пази в тайна.

Всичко в интерес на истината се случва и с подкрепата на градската управа, която още вчера разпространи съобщение за случващото се

В подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил, в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Това прави София един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. Един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.
Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.

След малко в 11.30 ч. на ъгъла на ул. Париж и ул. Дондуков (от страната на Софийската опера и балет), кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова и представители на компанията, предоставяща услугата, ще пояснят повече за новия начин на придвижване в града. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu