Забавно

Тюлени подлагат пингвини на сексуален тормоз

Страстите се разгорещяват на субантарктическите острови. На един от най-отдалечените и най-пуст от тях тюлени са били хванати да проявяват необичайно сексуално поведение, пише Би Би Си.

По-конкретно, те са се

опитвали да правят секс с пингвини.

И това не е изолиран случай. Всичко това е заснето на филм и е публикувано с подробности  в сп. “Полярна биология”.

Това поведение не е шокирало учените, които са го документирали, тъй като през 2006 г. те за първи път са видели тюлен да се опитва да прави секс с кралски пингвин на остров Марион, който е дом и на двата животински вида.

Те описали и публикували случая, като предполагат, че сексуалният акт може да е бил в момент на разочарован, сексуално неопитен тюлен. Или че е агресивен хищнически акт, или че е игра, която е станала твърде сексуална.

Новите инциденти обаче, публикувани в проучването

“Множество случаи на кралски пингвини, подложени на сексуален тормоз от антарктически тюлени”,

все пак изненадват учените.

“Честно казано не очаквах, че може да се повтори случаят от 2006 г. и със сигурност не бих предположил, че може да се случи още много пъти”, казва Нико де Брун от Института за изследване на бозайниците в университета в Претория, Южна Африка.

Изследователите рутинно наблюдават острова и внимават за появата на рядко и необичайно поведение на животните.

На три пъти изследователски екип, ръководен от Уилям Хадад и Де Брун, е забелязал млади мъжки тюлени да нападат сексуално здрави пингвини от неизвестен пол.

“Това ни накара да седнем и да си вземем бележка”, споделя Де Брун.

И четирите известни сексуални инциденти следват един общ модел. Всеки път тюлен преследва, залавя и се качва върху пингвин. След това тюленът прави опити за полов акт с пингвина, всеки с продължителност около 5 минути, с период на почивка между тях.

Мъжките и женските пингвини се чифтосват през отвор, наречен клоака и се смята, че тюлените-насилници действително са проникнали в пингвините при някои от актовете, заснети от Хадад.

В три от четири случая тюленът е пуснал пингвина да си отиде. В един от най-скорошните случаи, тюленът е убил и изял пингвина, след като се е опитал да се чифтосва с него. На острова тюлените често улавят и изяждат пингвини.

Инцидентите са единствените случаи, когато перконоги (група, включваща тюлени и морски лъвове) са се опитвали да правят секс с животно от друг биологичен клас, в този случай бозайник се опитва да прави секс с птица.

Учените могат само да гадаят защо тюлените се държат по този начин. Новите наблюдения обаче показват, че опитите за секс с пингвини се превръщат в заучено поведение сред тюлените на острова.

“Тюлените имат капацитет за обучение, знаем това от начина им на събиране на храна например”, обяснява Де Брун.

Това означава, че мъжките тюлени може да гледат един от друг насилването на пингвини и след това сами да го опитват. Това може да обясни защо броят на инцидентите се увеличава.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu