Забавно

Това видео на спящо колибри ще разтопи коравото ви сърце

Рядко можем да ви покажем видео, което едновременно е изключително сладурско (т.е. предизвиква абсолютно разбираема и универсална емоционална реакция от сорта на “аууу, колко е сладко!”) и показва част от сериозен научен експеримент.

Случаят е точно такъв. Сърцераздирателното спящо създание, което виждате е колибри от вида Heliangelus amethysticollis, а контейнерът, в който се намира е част от научно оборудване, чиято цел е да установи количеството кислород, което е необходимо за метаболизма на малките летящи цветя от Южна Америка. Именно от него идва и паразитното бръмчене, което се чува във видеото и което, за щастие не намалява очарованието на тази изключително кратка сцена.

Бързаме да ви успокоим за съдбата на животното. През цялото си време в лабораторията то е било в ръцете на хора, които биха предпочели да наранят себе си, отколкото беззащитна птичка. То е било третирано като важен гост, било е хранено със захарен сироп и накрая е освободено в естествената му среда.

При това “хъркането” на птичката е не само най-очарователният, но и най-интересният от научна гледна точка детайл. Учените не са сигурни какво точно предизвиква този звук. Те обаче имат предположението, че птицата излиза от торпор (естествено защитно състояние с намалена обмяна на веществата), нейният организъм има нужда от целия кислород, който може да поеме и затова диша дълбоко с широко разтворена човка. Крайният резултат е неподражаемото свирукащо “хъркане”, което чуваме.

Вижте и се подгответе за предстоящото “претоварване от сладост” и прилив на нежност към целия свят:

[KGVID poster=”http://www.FreeUniBG.eu/wordpress/wp-content/uploads/2013/12/Sleeping-hummingbird-snores-in-Peru_720p_thumb2303.jpg” width=”1280″ height=”720″]http://www.FreeUniBG.eu/wordpress/wp-content/uploads/2013/12/Sleeping-hummingbird-snores-in-Peru_720p.mp4[/KGVID]

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu