Новини

“Техномаркет” изнася “Национална лотария” от “Лафка”

„Това сме ние и ценностите, които ни водят“. Слоганът е изписан на входа на централия офис на фалиралата в края на февруари тази година компания „Лафка“, която развиваше търговия с павилиони в цялата страна. Пред офиса на столичната улица „Княз Борис“ във вторник паркират два микробуса с бранда на веригата за продажба на битова техника „Техномаркет“. Близо до вхоса се вижда стикер, който показва, че обектът се охранява от фирма “ИПОН”. А работници изнасят „остатъците“ от бизнеса на фалиралата фирма. Иронично, но „остатъците“ са картонени фигури в цял ръст на рекламното лице на „Национална лотария“ – актьорът Захари Бахаров.

Снимката е запечатала момента как много “захарибахаровци”, държащи билети за щастие, вече непотребни в „Лафка“, чакат на опашка да бъдат натоварени в микробуса на „Техномаркет“.

Известно е, че понякога една снимка казва много повече от хиляда думи. Тази снимка обаче има нужда от малко повече от хиляда думи, защото събира в едно няколко политически и бизнес сюжета.

Кой кой е в тази снимка:

„Лафка“

И въпреки, че на снимката няма запачетани хора, освен работници и картонени фигури, лицата които прозират зад брандовете са тясно свързани.

Фалиралата в края на февруари„Лафка“ стартира през 2013 година с парите на КТБ и с влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Подготовката на този проект започва доста по-рано, през 2006 година, когато е регистрирана фирма под името “Булгартабак трейдинг” с участие на дружества от държавния тогава цигарен производител “Булгартабак”. Мащабите са малки, но целта е да се компенсира падащия пазарен дял на българските марки цигари с изграждане на предимство в каналите на продажба.

След приватизацията на „Булгартабак“ през 2011 г., се променя и концепцията. Така „Булгартабак трейдинг“ се преименува на „Табак маркет“.

През 2013-2014 г. започва експанзията на „Лафка“ с бърз ръст на локациите, особено в големите градове. Друа основен сегмент от павилионите е предназначен за продажбата на вестници и списания.

Там сюжетът е друг – от 2008 година върви паралелен дългосрочен проект на изкупуване, сливане и вливане на дистрибутори на печатни издания, отново с пари от КТБ. Изкупени са десетки регионални фирми, закъсали от постоянния спад в продажбите на печатни издания, който започна да става осезаем след 2009 г.

Собствеността на „Лафка“ е плаваща и невинаги ясна. Свързана е с фирми и дистрибутори, които гравитират около цигарения холдинг и постоянно се преструктурират.

Към 2019 година, непосредствено преди фалита, с равни дялове са две фирми – “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”. Първото дружество е собственост на едноименна австрийска фирма с управител от Люксембург, а за второто вече е ясно, че концентрира различни активи, свързвани с Делян Пеевски.

„Национална лотария“

Освен тютюневите изделия и вестниците, „Лафка“ през годините бе и основен дистрибутор на т.нар. „билети на щастието“ – моментните лотарийни игри, собственост на обвиняемия Васил Божков, който напусна страната и в момента се укрива в Дубай.

Фирмата на Васил Божков, чрез която оперираше “Национална лотария” – “Ню Геймс” АД, също като „Лафка“ поиска в началото на март да бъде обявена в несъстоятелност.

Всички банкови сметки на дружеството са запорирани със заповеди на Националната агенция за приходите (НАП).

Лотарията бе закрита след промени в Закона за хазарта, с които управляващите регламентираха държавен монопол върху моментните лотарийни игри.

През февруари от НАП признаха, че са започнали десетки ревизии на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и на самия него като физическо лице. Проверка на лотарията течеше още от декември 2019 г. През февруари пък Държавната комисия по хазарта издаде актове за дължими такси от фирмите на Божков със задна дата за около 700 млн. лв. с лихвите.

Впоследствие Божков се укри в Дубай, а жена му и синът му бяха арестувани.

Във времето, в което хазартният бизнес на Божков се превърна във „фрапантен“, както сам той го нарича, фирмите му бяха най-големият рекламодател в Нова телевизия. Факт, който той потвърди с документи в социалната мрежа Фейсбук. Според хазартния бос големият рекламен бюджет е вървял с ангажимент за „пълен съпрот“ пред Държавната комисия по хазарта. Божков твърди, че договорката е била осъществена под натиск от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

„Техномаркет“

Да се върнем обаче на снимката: остатъците от двете фалирали дружества (и на Божков, и на свързваното с Пеевски) се товарят в бусове на „Техномаркет“.

Собствеността на една от най-големите вериги за битова и черна техника „Техномаркет“ също се сменя чето в годините. В крайна сметка обаче тя почти винаги е свързана пряко или косвено отново с депутата от ДПС Делян Пеевски. Първоначално контролът се осъществяваше през българското дружество „НСН Инвестмънт“, а после с дубайска офшорка.

Последните новини около собствеността на „Техномаркет“ започнаха с придобиването му от „Булгартабак“. След това депутатът от ДПС формално раздели “Техномаркет” и “Булгартабак” в две групи, като според „Капитал“ целта му тогава е била да успее да получи кредити от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 100 млн.лв.

Охрана от “ИПОН”

В крайна сметка, освен че многомилионният лотариен бизнес на Божков изчезна за няколко седмици, с него се изпари и публично демонстрираното добро отношение на хазарния бос към Делян Пеевски. Както много хора, така и Божков твърдше, че депутатът от ДПС е демонизиран. В последната си публична изява обаче обвиненият в 11 престъпления бизнесмен заяви, че „Пеевски като паяк дърпа конците“ в държавата задукулисно. Сходна е историята на взаимоотнощенията между Цветан Василев и Пеевски, с които се свързаше „Лафка“. От близки партньори двамата се превърнаха в непримирими врагове. А Василев, точно както Божков напусна страната, непосредствено преди да му бъдат повдигнати обвинения.

На същата сграда има и друго съобщение, документирано на снимка. Тя показва, че до края на съществуването си „Лафка“ бе охранявана от фирма „ИПОН“ – бивша собственост на министър-председателя Бойко Борисов.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu