Снимки

Тези мега скулптури са най-големите в света

Тези паметници са същинско олицетворение на монументалното. Те са най-големите, които можете да видите на този свят и същевременно са налудничави, и прелестни, пише io9.

Тази 128-метрова статуя, наречена Пролетен храм на Буда, е построена през 2002 г. в Китай. Тя е най-голямата в света и е разположена върху лотусов трон, висок още 20 метра.

Статуята изглежда дори по-висока заради трите пиедестала, добавени няколко години след завършването й. Общата височина на комплекса е 208 м.

Лайкюн Сеткяр в Мианмар е втората по големина в света статуя на Буда и представлява облечена в жълто фигура, чиято осанка е 116 метра.

Пред статуята има и по-малък излегнал се Буда. В по-голямата скулптура откриваме хиляди картини на будистка тематика. В и около комплекса е пълно с по-малки статуи.

Тази гигантска скулптура (106 метра) на митичните императори Ян и Хуан в Джънджоу, Китай е изграждана в период от две десетилетия. Завършена е през 2007 г.

96-метровата статуя на Петър Велики, издигната през 1997 г. по дизайн на Зураб Церетели.

Смята се, че първоначално това е трябвало да бъде статуя на Христофор Колумб според материал, публикуван във “Вашингтон поуст” преди 3 години, но спокойно може и да е градска легенда.

87-метровият паметник „Родината-майка зове“ (или Мамаев курган) е създаден през 1967 г. във Волгоград, Русия, за да почете Битката при Сталинград през 1942-1943 г. Дизайн – Евгений Вучетич и Никола Никитин.  

Двестате стъпала до долната част на хълма символизират двестате дни на битката. Самата фигура е висока 52 м и има 33-метров меч.

Голямата Буда в Лешан, Китай, е най-голямата статуя на Буда в света и най-голямата предмодерна статуя с височина 71 м. Изваяна е в скала между 713 и 803 г. сл. Хр. 



Паметникът ”Родината-Майка”, който се намира в Киев, Украйна, е 40-годишен монумент, който в момента на неговото завършване е бил най-високата статуя в света – 102 метра, а тежестта му е 530 тона. 

Той е по-висок от Статуята на свободата в Ню Йорк. Мечът, който е в лявата ръка на статуята, е дълъг 16 метра и тежи 9 тона, а щитът с гравиран герб на СССР, който е в дясната й ръка, е с размери 13 на 8  метра.

Най-високият монумент на Африка стърчи край Дакар в Сенегал. 49-метровата композиция, озаглавена „Паметник на африканския Ренесанс” е от бронз и е построен от корифеите в идеологическия монументализъм – строителната компания „Мансудае” от Северна Корея.

48-метровата статуя Самантабхадра в Съчуан, Китай, 2005 г.

Най-високата скулптура на Дева Мария в света в Трухильо, Венецуела. Висока е 46.7 метра и е създадена от Мануел де ла Фуенте през 1983 г.



40 метровата статуя на Чингис хан на брега на река Туул, на около 50 километра от Улан Батор. 

Според преданията това е мястото, на което Чингис хан намерил златен камшик. Тази композиция води и една от топ класациите при паметниците – за най-голям кон в света.

37-метровата статуя Шива от Мурудешвара, Индия. Завършена е през 2006 г.

32-метровият Хануман от Нандура, Индия

Хануман е бил един от ванарите – група маймуноподобни хуманоиди с умението да променят облика си. Срещаме ги в епоса Рамаяна.

Бонус: Индия иска да построи най-високата статуя в света – на Единството. Тя ще е 182 метра (без основата) и ще отдава почит на Сардар Пател – първият министър-председател на демократична Индия.

Проектът струва 300 милиона долара и ще бъде приключен след четири години.

За финансирането му се използват както дарения, така и държавни субсидии. Нарендра Моди, човекът зад идеята за паметника, призовава всички индийски фермери да дарят поне няколкостотин грама старо метално оборудване, за да допринесат за статуята на един от съвременните герои на страната.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu