Новини

Проект: Изцяло нова визия за центъра на София

[KGVID poster=”http://w.FreeUniBG.eu/wp-content/uploads/2014/01/1c8623af929ff3ee0d2a314596932325_thumb11522.jpg” width=”800″ height=”400″]http://w.FreeUniBG.eu/wp-content/uploads/2014/01/1c8623af929ff3ee0d2a314596932325.mp4[/KGVID]

Изцяло нова визия за центъра на София. Това предвижда проект на Столичната община. Архитекти предлагат своите проекти за 4 зони. Те включват Орлов мост, Перловската река и булевард “Христо и Евлоги Георгиеви”.

Във втората зона влизат улиците “Граф Игнатиев”, “Иван Шишман” и площад “Славейков”. Третата зона – градската градина, площад “Александър първи” и булевард “Цар Освободител”. А последната е градинката “Кристал”, храм паметникът „Александър Невски” и площадът пред парламента.

Центърът на столицата не е преобразяван от години. Премяна ще има за най-знаковите места в София.

Само след няколко години интензивният трафик по “Цар Освободител” и паркинкът пред бившия княжевски дворец, могат да бъдат спомен.

Идеята е колите да минават в подземен тунел, а над него да бъде пешеходна зона. Предвижда се огромен подземен паркинг. Ще се изгради и грандиозен фонтан. От площада пред двореца ще се преминава към градската градина пред Народния театър, както е било някога. Както и изграждането на паметник на хан Аспарух.

Пространството пред националния стадион би изглеждало така. Фонтан в средата или кръгово движение. Смела идея е запълването с вода на коритото на Перловската река чрез бентове и създаването на градски плаж с водни ефекти, както и разширяване на зелената площ за разходки.

Архитектите предвиждат пред църквата „Свети Седмочисленици” да бъде изградено езерце, което през зимата да се превръща в пързалка.

Предвижда се поставянето на фотьойли, лежанки за четене, шах маси.  Едни архителкти предлагат по „Граф Игнатиев” да се движи атракционен ретро трамвай, а други – мотриси тип совалка, движещи се с 10 километра в час. Ще бъдат премахнати сергиите. За улица „Иван Шишман” се предлага да стане изцяло пешеходна, както и подмяна на настилката със син асфалт.  Площад „Славейков” би изглеждал така. Почитателите на великата четворка от Ливърпул ще могат да се срещат на площад “Бийтълс”. Според друга идея движението около храм-паметникът „Александър Невски” трябва да бъде спряно. А емблематичните жълти павета да заменят старите в района около храма. А площад “Николай Гяуров” да бъде с фонтани и много статуи. Предлага се в градинката пред “Кристал” да се появи езерце с лилии, амфитеатър с открита сцена.

За 4-те зони ще бъдат похарчени 80 милиона лева.

39 проекта се борят за обновяването на 4-те зони в сърцето на столицата. Главният архитект обеща, че победителите ще са ясно до този петък.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu