Новини

По следите да захвърлените тротинетки: Професия “Джусър”

Електрическите тротинетки са навсякъде около нас, даже правим снимка как хора ги прибират нощем. А после тези снимки излизат в социалните мрежи и се започва с коментари от сорта “поредните крадци”. А всъщност това са хората, които имат задачата да ги заредят или да ги върнат на паркингите. Те се наричат „джусъри”.
Нели Велева е започнала работата с приятеля си Георги.

„Излязохме една вечер, изтеглихме си приложението и започнахме да търсим скутери из София. Събрахме един, два… Доста ни хареса, защото е доста динамично всичко. Състезаваш се даже в някакви ситуации с другите хора, които също събират скутерите и така натоварихме 9”, разказа Нели Велева пред Нова.

Тяхната задача е да открият скутерите, чиито батерии са изтощени, да ги заредят и да ги поставят на паркинги за тротинетки.

„Готино е, че нямаш шеф, нямаш работно време, ти си избираш кога да ги зареждаш, дали днес ти се зареждат, дали утре ти се зареждат, дали изобщо ти се зареждат”, коментира Георги Докатанов.

Не винаги обаче намирането на скутерите е толкова лесно. Често дори се оказва много трудна задача.

„Има някакви хора, които наистина си ги взимат вкъщи и то не с цел да ги откраднат, а за да са при тях сутринта и да отидат на работа с тях”, посочва Докатанов.

Странните места, на които са намирали тротинетките, не са много, но и двамата са виждали публикациите в интернет, в които тротинетките се паркират на меко казано необичайни места.

Оказва се, че доста от подадените сигнали за кражби на скутери са фалшива тревога. В повечето от случаите става въпрос за хора, които събират тротинетки, за да ги заредят.

„Някой хора си мислят, че нашите джусъри ги крадат, защото знам, че изглежда странно посред нощ някой да си прибира скутери в колата, но тези хора всъщност работят за нас и събират тези скутери, които нямат батерия, за да ги заредят”, коментира Томаш Тот – оперативен директор на фирма за отдаване на тротинетки.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu