Забавно

На петък 13-ти ще видим рядко пълнолуние за първи път от години

Предстоящият петък 13-ти ще бъде по-необичаен от останалите. Датата, която в народните суеверия е обвързана с лоши поличби и е предвестник на инциденти и лош късмет, ще бъде и денят на първото пълнолуние за първи път от години насам.

Според Farmers’ Almanac, хората живеещи в зоните на Тихия, Централен и Планински район ще имат най-добър изглед към пълната луна преди полунощ в петък, 13-септември, а тези, които живеят в източните части на земното кълбо и попадат в източната часова зона, ще го видят малко по-късно.

Пълнолунието ще се случи в полунощ около 00:33 часа, като реално попада в денонощието на 14-ти септември, който далеч не е обвързан с толкова суеверия и лоши поличби (в американската култура освен за петък 13-ти, има суеверия и за деня след него).

В източните брегове за последно са ставали свидетели на пълнолуние през 2014 г., съобщават от Farmers’ Almanac, а комбинацията от петък 13-ти и пълнолуние последно се е случила на 13-ти октомври 2000 г. и ще я видим отново чак на 13 август 2049 г.

Пълнолунията през септември също се наричат „лунна реколта“, което означава, че луната се приближава все повече до есенното равноденствие на 23-ти септември. Но за разлика от супер луната, която наблюдавахме през месец февруари и стана обект на множество прекрасни фотографски снимки, този път пълнолунието ще бъде с 14 процента по-малко ярко и няма да е чак толкова разкошно за наблюдение. Причината за това е, че Луната се намира в своя Апогей. Апогеят е точката в орбитата на Луната, при която е на най-далечно разстояние от Земята, изчислено като 252 100 мили.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu