Забавно

НАП засече касова бележка за 7.6 милиарда лева в брой

Глобата при плащане в брой над 10 000 лв. е 25% или 50% от сумата.

Националната агенция за приходите е засекла фрапантен случай на счетоводна грешка – касова бележка за “платени в брой” 7 650 748 661 лв.

Случаят е част от анализ, направен от приходната агенция през лятото, на спазването на Закона за ограничаване на плащанията в брой. Според него плащанията на територията на страната в размер на и над 10 000 лв. кеш са забранени и трябва да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Данъчните са анализирали предаваните по дистанционната връзка между фискалните устройства и сървъра на НАП данни от документи за продажби и сторно операции в периода 17.06.2020 г. – 17.08.2020 г.

За два месеца са установени 2 620 касови бележки (фискални и системни бонове за продажби), в които има начин на плащане “в брой” със стойност равна или надвишаваща 10 000 лв. В нито един от тези случаи не е издаден сторно фискален или системен бон, нито пък търговецът е бил обменно бюро, което би го освободило от поставения от закона праг.

От засечените над 2600 операции 598 са за суми в диапазона от 10 000 лв. до 20 000 лв., а 15 са на умопомрачителни суми – от 1 000 000 лв. до 7 650 748 661 лв.

Според данъчните плащанията на милиони “кеш” най-вероятно са грешки, но от НАП ги съобщават, за да дадат знак на задължените лица, че “данъчният контрол не спи”.

По данни на НАП нарушенията са извършени от над 480 задължени лица в близо 70 вида търговски обекта, сред които такива за търговия на едро и дребно с хранителни стоки и с некласифицирани другаде стоки или услуги.

Неспазване на изискването за прага от 10 000 лв. при разплащания в брой е установено и в ресторанти, хотели и закусвални, както и в обекти за цигари, алкохол и безалкохолни напитки, при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги и др.

Данъчните обръщат специално внимание на бизнеса и гражданите, че Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗОПБ) предвижда драконовски санкции за нарушителите, които извършат или допуснат плащане в брой над 10 000 лв.

На физическите лица се налага глоба в размер 25% от общия размер на направеното плащане, а юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер 50% от сумата. Агенцията е съставила 1144 акта за нарушение, съобщиха оттам.

“Икономическите оператори следва да имат предвид също така, че в НАП се получават данни на всеки 5 минути за всички издадени фискални и служебни бонове за продажби, регистрирани и отчетени чрез касовите апарати или фискалните системи и че приходната агенция има възможност да извършва своевременен анализ на получената информация и данъчен контрол”, предупреждават от агенцията.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu