Забавно

Най-вкусните места в София

Павилион 37
Заведението е прочуто със своите мекички. Тук обаче те се предлагат само през уикенда. През седмицата може да опитате американската закуска с яйце, бекон, препечен хляб и салата или скандинавската с пушена сьомга. В събота и неделя, когато сме добре наспани и гладни, пристигат и традиционните български предложения. Заради мекиците тук специално идват цели семейства. Предлагат се със сладко от вишни, приготвяно от самите готвачи, с мед или със сирене, специално закупено от малка добричка ферма. Баничките и пържените филийки се подразбират от само себе си.
Ул, „Оборище“ 37, раб. време 8:30 – 22:30 ; през уикендите 10:00 – 22:30 ч.

Фабрика Дъга
Когато заведението ти е в сграда, собственик на професор по математика в Сорбоната, определено имаш задължения. Най-малкото менюто, което предлагаш, да е прецизно – откъм съдържание, вкус и цена. Тук е така. Без излишни разточения всеки делничен ден в заведението ще откриете банички и мекички. Кафето, без което не можем, във „Фабрика Дъга“ го има и филтрирано – цената му е 4.90 лв. През уикенда предложенията се разширяват и сред тях ще откриете домашен пастет от пилешки дробчета с коняк и тайни съставки, конфетиран лук с маслини, домашна лютеница, която в петък слиза от котлона, както и пържени филийки с печен бекон, сирене и яйце на око. Всичко се изяжда докъм 16:00 ч, така че времевата мобилизация е важна.
ул. „Веслец“ 10; раб. време 8:00 – 22:00 ч.; през уикендите 10:00 – 22:00 ч.

ХлеБар
„ХлеБар“ бързо пораснаха и вече радват с две локации в столицата. Тук изобилието банички е впечатляващо. Може да избирате между традиционната с яйце, сирене и зехтин и по-любопитни като тази с праз, с агнешко и булгур или с картофи и манатарки. Има и сладки варианти на продукта – с ябълка и с тиква, като и двата са допълнени с орехи и канела (цени до 3.80 лв.). Отскоро на „Оборище“ се правят и мекици и палачинки. Внимание заслужават и напитките – освен айрян и боза може да пробвате сиропите от ягода, малина и роза, истински мурсалски чай или кафе с марката Housebrand. Кроасаните и бретцелите са неизменни в менюто, но пък ако държите на бърканите яйца, ще ги намерите и тук в компанията на доматена салата, сирене и маслини.
ул. „Шишман“ 27 и ул. „Оборище“ 16 ; раб. време 7:30 – 21:30 ч.

Даро
Когато един човек смени работата в корпоративния пиар с тази зад печката, това може да говори само за много страст и любов. Такъв е и случаят на Дарин Стойков, когото помним от реалитито „Мастър шеф“. Тук той предлага девет вида закуски и осем предложения със сандвичи, като пържените филийки са козуначени, а освен баниците и мекиците ще намерите и овесени ядки, палачинките пък са с чист белгийски шоколад. Гордост на собственика е, че в приготвянето на храната няма нито един полуфабрикат. Даро сам пече хляба, кваси млякото, прави шунката, пуши рибата и какво ли още не. Две мекички са ваши за лев, най-скъпа е пълната английска закуска за 7.10 лв.
ул. „Ангел Кънчев“ 20, раб. време: 8.00 – 18.00ч.

Smuggler’s Diner
Още с откриването си заведението заложи на целодневно breakfast меню, което клиентите му радушно оценяват. Освен традиционните яйца и всеизвестните американски палачинки тук са и два интересни сандвича. „Грил чийз“ са запечените на тиган филийки по средата с масло и кашкавал. BLT сандвичът пък е много популярен в Америка. Абревиатурата идва от задължителните му съставки bacon (бекон), lettuce (маруля, салата) и tomato (домат). Цените са между 4 и 7 лв., а през уикенда мястото предлага брънч плато, съдържащо яйца, бекон, боб, наденица, препечена филийка хляб и палачинка за 12.90 лв. От началото на октомври предстои и обновяване на менюто, а един от новите играчи в него е предпочитаният от доста авокадо тост.
ул. „Христо Белчев 29“; работно време: 12:00 – 23:30 ч

J.J. Murphy’s 
JJ Murphy’s е най-старият ирландски пъб в София, а според Александър, който от 12 години е главен готвач на заведението на „Кърниградска“, той предлага най-добрата английска закуска в столицата. Оригиналната английска закуска включва наденички от телешко и свинско месо, запечен бекон, рохки яйца на очи, гъби в масло, запечен лук и домат, всичко поръсено с традиционен черен пипер (12.90 лв.). При ирландската закуска (+ още 2 лв.) разликата е, че наденичките са бенгърс, поднасят се и с печени картофи и с много атрактивния „черен пудинг“. Това е британската версия на кървавицата, обикновено подправена със сол, пипер, карамфил и лук. Пайовете и бургерите са традиционни за дневното меню.
ул. „Кърниградска“ 6, ул. „Шипка“ 48

Grape Central
В този винен бар и ресторант дотолкова държат на брънча, че са използвали цяла страница на сайта си за разкриване на неговата история. От управата организират този протяжно-лежерен закуско-обяд вече пети сезон от ден първи на откриване на заведението. Тук освен разнообразните кулинарни предложения, супа и салати запазена марка са т.нат. скоунове, които не се предлагат на други места в столицата. Питките от маслено тесто са в различни вариации, включващи поширани яйца и сос „Холандез“: със сьомга и мус от сирена; с прошуто, рукола и домати; с червен боб, сушен домат и ементал… Интерес представляват френските сандвичи „Крок мосю“ и „Крок мадам“. Предлагат се и порции с континентална, английска и здравословна закуска. Питиетата са „Мимоза“ и „Блъди Мери“; биосиропът, кафето или чаят идват като комплимент. Имайте предвид, че резервацията е наложителна, тъй като пространството е със седем седящи маси и до десет на бара.
ул. „Цар Самуил“ 45; брънч всяка събота от 12.00 до 16.00 ч.

Jasmine гастро бар
Едно от най-хубавите страни на това пространство е, че е на мястото на обичания от всички, удобен като локация и скътан от шумотевицата на центъра К.Е.В.А. Едно от най-различаващите го е, че всяка неделя тук правят брънч, но не какъв да е, а озвучен от български или чужди диджеи. Менюто е на съвсем достъпни цени и със завидно разнообразие. Заведението предлага различни видове тартове, минава през задължителните яйца „Бенедикт“ с прошуто котто или сьомга, омлети, бъркани яйца, сандвичи, телешки бургер, няколко вида сладки и солени палачинки, пайове и подсладени млека. „Jasmine гастро бар“ оферира пакетно и няколкостепенно меню с включено вино или просеко.
ул. „Г. С. Раковски“ 114 ; брънч всяка неделя от 11:00 до 18:00 ч.

Motto
В Мotto винаги са организирали брънчове, но до 29 октомври имаме възможността да се насладим на био такъв. Заведението приготвя кулинарните си предложения изцяло с биопродукти. Например киселото мляко се закупува от екоферма „Ярлово“, прясното – от село Гурково, сирената са на мандрата „Забърдо“, българското вино е от органично грозде орбелус. Извън екотематиката тук ще откриете най-разнообразни предложения – палачинки, бухти, омлети, яйца „Бенедикт“, бургери и домашни кексове.
ул. „Аксаков“ 18; брънч всяка неделя от 11:00 до 17.00 ч.

Mosaïk Comfort Food
Едно от най-новите заведение в София също набляга на брънча като част от концепцията си. Освен различно приготвените яйца, бургери и няколко вида брускети (включително и вегетариански) тук също има специфични предложения. Едно от тях е т.нар. сандвич „Монте Кристо“, представляващ пържени филийки от три слоя хляб, приютили помежду си порядъчно количество шунка, кашкавал и горчица. Менюто им не е фиксирано, но ако имате късмет, може да попаднете и на необичайния за нашите ширини Monkey Bread. Този „маймунски хляб“ не е точно хляб, а по-скоро сладкиш. Произхожда от Щатите и заради вкусния сос от карамел и масло е еднa от любимите им закуски. Тук я правят със сладък френски хляб „Брьож“, който се пече на място.
Адрес: „Оборище“ 18, брънч всеки уикенд след 11:00 ч.

Ресторант „Сезони“
Традициите на неделния брънч в „Сезони“ датират чак от 2001 г., когато отваря врати и самият хотел Hilton, където ресторантът се помещава. Огромен плюс е, че има и детски игрален кът с тематични забавления и игри. Цената за един човек е 49 лв., децата под 10 години са с безплатен вход, а тези до 15 години са с 50% отстъпка. Храната е изключително разнообразна, но най-важното е, че е много вкусна. От няколко месеца ресторантът е и с нов главен готвач – германецът Карстен Рабе, който е обогатил менюто с нови авторски предложения.
Хотел Hilton, бул.“България“ 1 ; неделен брънч от 12:00 до 15.30 ч.

Ресторант „Багри“
Кухнята тук се базира на вариации на български традиционни рецепети и е само със сезонни фермерски продукти от локални ферми. Няма да намерите яйца бенедикт в неделя преди обед, но може да има миш-маш или друсан кебап. А когато случите ден, в който предлагат някоя баница (понякога с фермерски български колбаси) – не я изпускайте, както и бухтичките.
ул. „Добруджа“10; събота и неделя от 12 ч.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu