Забавно

Най-бруталните обири в историята

Кражбата на хилядолетието

2000г. определено беше знакова, чакана с нетърпение и наситена със събития. Именно на 7 ноември 2000 г. в Лондон се провежда изложбата „The Millennium Dome” („Куполът на хилядолетието”). Тогава са представени някои от най-красивите и изящни диаманти на света.

„The Millennium Dome” („Куполът на хилядолетието”)

Сред тях са изложени и диаманти на фирмата „Де Биърс”, известни като едни от най-изкусните на света. Именно тази компания налага слогана „Диамантите са завинаги” и превръщат скъпоценните камъни в култ.

Местна банда, включваща Лий Уенхам, Реймън Бетсън и Уилям Кокрам, обаче планира обир. Планът е бил да задигнат диамантите и да избягат с моторна лодка по Темза. За тяхно съжаление намеренията им са осуетени от местната полиция, които преди ги е поставила под наблюдение заради предполагаемото им участие в други неуспешни обири.

Най-големият обир на диаманти

Най-голямата кражба в историята на диамантите е от близкото минало се случва на аместардамското летище Схипхол. На 25 февруари 2005г. четирима мъже се дегизират като служители на авиокомпанията KLM Royal Dutch Airline. После използват карго камион, за да не бъдат заподозрени. Начинанието на престъпниците се увенчава с успех – успяват да задигнат нешлифовани диаманти на стойност 118 милиона долара.

Обирът от Антверпен

Един от най-впечатляващите обири в историята остава Антверпенският диамантен обир. Леонардо Нотарбартоло заедно със свои съмишленици решава да открадне диаманти от Антверпенския диамантен център в Белгия на 16 февруари 2003 г.

Сградата е известна с изобилието си от скъпоценни камъни, така че те планират удара си цели три години. Наемат офис сграда, където Нотарбартоло дава вид на търговец на диаманти. Точно по този начин той успява лека-полека да завърже връзки с компанията и служителите им.

„Обирът на века”, както го наричат, се оценява на 100 милиона долара в диаманти. Крадците успяват да преодолеят радар за движение, магнитно поле, сеизмичен сензор, инфрачервени сензори и, разбира се, охрана. До ден-днешен не се знае как са успели да го направят.

Обирът в Кан

Хотел „Карлтън” в Кан е символ на лукс и класа. Именно там през август 1994г. трима въоръжени крадци успяват да нахлуят в бижутерията точно преди затварянето ѝ. Измъкват се с 30 милиона паунда в бижута. А оръжията? Оказва се, че не са били заредени.

Сценична треска

Двама мъже се представят като купувачи, когато прекрачват прага на бижутерията на Graff Diamonds („Граф Даймъндс”) в Лондон. Действието се развива на 6 август 2009г., а крадците проявяват хитрост, за да не бъдат разпознати.

Те наемат професионален сценичен гримьор, като го подлъгват, че става дума за музикално видео. Той ги дегизира с перуки, изменя цвета на кожата им и чертите на лицето им чрез латексови протези за лице, които често се използват в киното. В крайна сметка са заловени, но откраднатите бижута не са намери и до днес.

Шоколадовият обир

Никой не знае истинското име на крадеца, но той се представял като Карлос Хектор Фломенбаум. Прокламирал себе си като успешен бизнесмен и често посещавал банката ABN Amro в Антверпен за поне една година. Служителите го обожавали. Описвали го като посивял мъж на възраст между 55 и 60, говорещ английски с американски акцент. Имал аржентински паспорт. Нарича се „Шоколадовия обир”, защото той обичал да черпи с лакомства и да бъбри за какво ли не.

Скица на Карлос Хектор Фломенбаум

Постепенно спечелил доверието на служителите и получил VIP пропуск за трезора. В банката на определени клиенти се дават ключове, така че да имат достъп до диамантите си по всяко време. Сред тях бил и Флобенбаум. По някое време между втори и пети март 2007 г. си излязъл от трезора с диаманти в размер на 120 000 карата.

Банката имала система за сигурност на стойност 2 милиона долара. Но на Карлос изобщо не му трябвало да се занимава с нея – просто си влязъл, отишъл там, където знаел, че държат нешлифованите диаманти, и изпразнил пет от депозитните кутии.

Банките имат навика да правят солидна проверка за своите най-големи клиенти и все още не се знае как човек с фалшив паспорт е успял да мине през това. Сред откраднатите диаманти има 41 сини и 2 изключително редки зелени. Оценяват се на 28 милиона долара.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu