Новини

Моника Йосифова усвоява 60000 евро от ЕП с безплатен бъгав софтуер и визия за 60 долара

Сайтът http://razberiep.eu/ създаден по проекта “Как разбираме ЕП” от фирма на Моника Йософова се оказа изработен с безплатния софтуер WordPress, а графичната му визия струва 60 долара. Освен това използваната версия на WordPress 3.5.1 не е актуална и има бъгове и уязвимости, става ясно от елементарен онлайн тест.

Capture_2013-11-08_a_10.40.08

Този сайт е част от проект, финансиран от Главна дирекция “Комуникация” на Европейския парламент за популяризиране на предстоящите европейски избори. Другите “мероприятия” по този проект са конференция в Софийски университет и конкурс за детска рисунка. Финалът на проекта ще е непосредствено преди евроизборите, когато ще се проведе събитие-симулация на работата на Европейския парламент – “Европейският парламент на живо”.

Стойността на цялото това евроугодно пропагандно дело е 118 720 евро. Европарламентът финансира 50% от сумата с грант, а другата половина е осигурена от изпълнителя на проекта “Актив Груп” ЕООД, еднолична собственост на Моника Йосифова.

От Главна дирекция “Комуникации” категорично отхвърлиха съмненията за конфликт на интереси, породени от факта, че Моника Йосифова се явява съпруга на шефа на Партията на Европейските Социалисти Сергей Станишев, която също ще участва в пропагандираните евроизбори. Говорител на ЕП, разясни, че проектът е получил много добра оценка от комисия съставена от 6 “независими” специалисти, всичките работещи в Европейския парламент, а Моника Йосифова не получава заплата по този проект.

Биволъ поиска да види финансовите параметри на проекта с точните разчети: заплати за IT специалисти, хостинг, консумативи и др. Тази информация обаче се оказа засекретена според Главна дирекция Комуникации, която се позова на член 35 от Финансовите регулации на ЕП и член 21 от Правилата за прилагане на регламента, според които документи, “които не са станали публични преди да се поиска достъп до тях не могат да станат публични”.

На езика на Шекспир това звучи така: “Additionally, and on the basis of article 133 of the Financial Regulation and article 191 of the Rules of Application, documents not made public before the request to have access to these documents was made, cannot be made public.”

Тази странна формулировка влиза в конфликт с Регламент 1049/2001, който от своя страна дава право на всеки европейски гражданин да има достъп до всеки документ произведен от европейските институции, като ограничаването на това право не може да става на базата на други регламенти. Биволъ отново изпрати запитване, за да получи финансовата информация за проекта и подготвя жалба до Европейския омбудсман, както и до Съда на европейските общности в Люксембург.

Европейски грантове подхранват и българската организирана престъпност

Проверка на грантовете по същата програма раздадени от Главна дирекция “Комуникации” за минали години показа, че най-голям бенефициент от България е телевизията “България Он Ер”, която принадлежи на варненската групировка ТИМ. “България он Ер” е получила близо 150 000 евро през 2012 г., за комуникационна кампания, която да предизвика интерес в публиката към процеса на вземане на решения в европейските институции.

През 2005 г. американският посланик Джеймс Пардю пише в секретен дипломатически доклад, че ТИМ са “изгряваща звезда на българската организирана престъпност” и “най-голямата грижа за българската икономика”. “ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили” – пише още Пардю.

По същото време, когато телевизията на ТИМ е усвоявала парите на европейските данъкоплатци, в Европарламента работеше така наречената Комисия “Антимафия”, която произведе доклад с препоръки за борба с организираната престъпност.

На базата на този доклад е изработен план за борба с мафията за периода 2014-2019, който поставя атакуването на финансовите източници на организираната престъпност като главен приоритет.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu