Спорт

Малко не стигна на голям Григор, Ноле отива на финала ( Видео )

Григор Димитров не можа да се справи в коравата конкуренция на световния номер 2 Новак Джокович. Българската тенис-гордост отпадна на полуфинала на престижния турнир Уимбълдън, след като отстъпи на балканския си опонент след 4:6, 6:3, 6:7(2), 6:7(7) и така напусна надпреварата, но с високо вдигната глава.

Това бе 4 успех за Джокович срещу Димитров, а единствената за сега победа на българина срещу сърбина бе през миналата година в Мадрид.

Въпреки поражението, Григор написа поредна нова, достойна страница в историята на българския тенис с постижението си, а още в понеделник се очаква роденият в Хасково състезател да се изкачи с още няколко места в световната тенис-ранглиста и от 13-и да стане поне 9-и.

Гришо си осигури мач с Джокович след успех над Анди Мъри, а в самия двубой срещу сърбина Григор Димитров сервира първи и след доста убедителна игра спечели първия гейм от първия сет. В началото на втория гейм ракетата на българската гордост даде проблем и се наложи той да я смени. А при 40:15 в полза на Джокович, Григор реши да остави една топка, явно решил, че тя ще излезе в аут, но това не се случи и сърбинът стигна до равенство в геймовете 1:1.

В третия Гейм Григор бе абсолютен господар, като го затвори на нула. Хасковлията демонстрира няколко хубави отигравания, някои бекхенд и така затвори за 2:1. Оспорваната игра обаче продължи и без особени затруднения номер 2 в света стигна до ново равенство в геймовете – 2:2.

Гришо допусна две грешки в началото на петия гейм и това позволи на Джокович да стигне до 30:0. Лоша координация пък позволи на сърбина да стигне до 40:0. Последва продължително разиграване, което завърши с пробив на опонента на българина – 3:2 за Джокович. Добрата серия на Джокович продължи,а сервисът му затрудни Григор, като резултатът в полза на сърбина стана 4:2.

В седмия гейм Григор сервира, а след това показа фантастични отигравания, някои с волета от мрежата, които му позволиха да спечели гейма на нула и да намали разликата – 3:4. Концентрираната игра на Джокович му позволи отново да увеличи преднината си – 5:3. В следващия гейм с два аса, Григор спечели частта на нула (40:0) и така остана в битката за сета – 4:5.

Началото на новия гейм бе повече от оспорвано, а Джокович показа по-хитра стратегия и поведе с 30:0. Грешка на българина доведе до 40:0, а при тази ситуация, след около 26 минути игра Ноле спечели първия сет, в който допусна само 3 непредизвикани грешки, срещу 8 на Григор.

Във втория сет Григор демонстрира повече от убедителна игра. А след два аса българинът спечели първия гейм. В последвалия гейм обаче Джокович изравни. Сърбинът търсеше диагоналите при сервисите си и въпреки качествената игра на Гришо, сърбинът стигна до 1:1.

В третия гейм Гришо направи две двойни грешки и се стигна до равенство 40:40. Добър ретур на Джокович обаче запази напрежението, а две грешки на Григор от бекхенд позволиха на световния номер 2 да пробие за 2:1.

В четвъртият гейм на втория сет Григор показа наистина високо самочувствие – стигна до 30:40, а след едно на наистина забележително отиграване, след сериозно движение по корта направи 40:40. Грешка на Гришо позволи на Ноле да бъде на точка от пробив, но Григор се измъкна от тази ситуация. В следващия момент сърбинът сгреши и хасковлията имаше геймбол. За жалост обаче, Гришо не се справи с една топка и малко след това Джокович затвори частта и направи 3:1. Петият гейм бе добър за Григор, който след като изоставаше в резултата, изравни, стигна до точка за пробив и в крайна сметка намали на 2:3. Успехът на Димитров в тази част даде ефект и той поведе с 40:15 в следващия гейм. Джокович стигна до 30:40, а след едно търпеливо разиграване равенството бе възстановено 3:3.

Подемът на българската гордост продължи и след майсторски изпълнения Григор спечели шестия гейм и поведе – 4:3. Българската тенис гордост продължи да затвърждава положителната тенденция в играта си, като буквално притисна до стената опонента си и в следващия гейм, който Гришо доведе до 40:15, и след пробив направи 5:3, за да сервира за спечелване на сета.

Решителният гейм започна доста динамично, а Григор показа настървена игра. Хасковлията се движеше бързо по корта и поведе набързо с 40:0, когато Джокович излезе на мрежата направи 15:40. Но въпреки това, Гришо спечели втория сет – 1:1.

В началото на третия сет Джокович и Димитров си размениха по един гейм, а след това Ноле поведе с 2:1. Гришо изравни, а началото на петия гейм бе оспорвано, но все пак световният номер две стигна до 40:15, когато Ноле направи грешка в близост до мрежата. След това сърбинът се поправи, за да стигне до 3:2.

Джокович явно се почувства некомфортно в обувките си и това наложи смяна, която се състоя на паузата между петия и шестия гейм. След това, макар и с подновена част от екипировката си, сърбинът показа несигурност, а това позволи на Гришо да поведе с 30:15, за да се стигне до 40:15 и гейм за Григор Димитров. Следващата част започна с великолепно разиграване, което Гришо завърши по великолепен и доста изненадващ начин. Григор стигна до точка за пробив в седмия гейм при 40:30, но не успя да отрази удар на Джокович и така последва равенство 40:40. Бившият номер 1 стигна до точка за гейм, възползва се от това и поведе с 4:3.

В началото на осмия гейм Джокович показа майсторство, като извади една топка като по чудо, за да поведе с 30:15. Въпреки това обаче Григор Димитров показа класа и обърна до 40:30. Грешка на българина доведе до равенство – 40:40. Джокович подцени една топка, а така се стигна до точка за гейм за Димитров, а тук той не допусна колебание – 4:4.

Джокович стартира убедително в деветия гейм, който спечели без проблем на нула, а Димитров сервира в следващата част. Срещата навлезе в още по-оспорван етап, а след равенство 15:15, Джокович поведе с 30:15, за да стигне и до 40:15.В този момент обаче Димитров показа самоувереност и спокойствие и докара резултата до 30:40, за да се стигне до невероятно разиграване в близост до мрежата, в което двамата тенисисти се раздадоха до краен предел, а в крайна сметка с невероятен удар Григор Димитров запази интригата с ново равенство в геймовете – 5:5.

Последва нов гейм за Ноле, който той затвори на нула. А мачът навлезе в решителната си част. След два аса Григор спечели, последва ново равенство в геймовете – 6:6 – и всичко остана да се реши в тайбрека.

В него Джокович реализира минипробив и така сърбинът напредна – 4:1. Последва бърза точка за Григор 2:4 и смяна на полетата. Джокович стигна и до 6:2, за да затвори сета при 7:2.

Силно начало на Григор Димитров беляза четвъртия сет на срещата, а Гришо спечели първи гейм на нула. Ноле изравни, въпреки двойната си грешка, и пропуска от форхенд. А в третия гейм поведе с 30:0, за да мине през 40:0 и да спечели с 2:1 гейма. Григор, на свой ред, допусна три поредни двойни грешки.

В четвъртия гейм на четвъртия сет, Григор Димитров отново показа характер, стигна до равенство 30:30, а една топка в аут, доведе до точка за пробив в полза на българина. Хасковлията не можа да оползотвори тази ситуация, стигна се до 40:40, а при новия си шанс Гришо не сбърка – 2:2.

Григор спечели петия гейм за 3:2, но Ноле изравни 3:3, а в последвалия гейм Димитров завърши с форхенд за 30:15, а след това с ас спечели седмия гейм.

Ново изравняване на Джокович дойде в идния гейм, но отговорът на Григор не закъсня – 5:4.

Десетият гейм бе повече от вълнуващ, а невероятно стоп-воле на Димитров докара положението до точка за пробив в полза на българина. Възможността обаче бе отразена, а сърбинът спечели гейма, изравни – 5:5.

Класата на Григор бе затвърдена в следващата част на четвъртия сет, когато хасковлията спечели на нула 6:5. Джокович изравни 6:6 и така се стигна до втори пореден тайбрек.

Драмата бе пълна в този решителен момент, а при 8:7 за Джокович, Григор падна на корта и се наложи за малко да прекъсне игра. За жалост, след завръщането на Димитров на корта, Джокович стогна до 9:7 и така взе билета за финала.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu