Новини

Край на смяната на часовото време!

През 2020 г. се прекратява смяната на стрелките на часовника на зимно и на лятно часово време. Това решиха евродепутатите от Земеделската комисия в ЕП, съобщиха от Европарламента.

Припомняме, допитване до eвропейските граждани, проведено 2018 година показа, че мнозинството европейци искат тази практика да спре.

Резултатите от анкетата, проведена в България показаха, че повечето българи също искат да прекрати тази смяна.

Българският евродепутат Момчил Неков, който бе докладчик за социалистите в земеделската комисия на ЕП заяви, че е доволен за това, че наложил българската позиция в Комисията по земеделие.

Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани.

Сектор Селско стопанство също ще бъде пряко засегнат. По оценки на експерти животновъди, годишно в продължение на около 6 седмици, лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция”, коментира Неков.

През септември 2018 г. Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г., но заради очаквани сътресения в някои сектори като Транспорт и въздухоплаване, бе отложено.

Според евродепутатите най-реалистично и гладко би било смяната на часовото време да престане през 2020 г. Предложението за директива дававъзможност на държавите членки все пак да сменят зоната си, ако преценят,че изборът им създава неудобство. Това трябва да се прави с предизвестиекъм ЕК.

Според българските учени часовата зона, в която се намира сега България – 2 часа преди Гринуичко време, е естествената часова зона за страната ни и трябва да останем в нея.

В гласуваното днес становище бяха гласувани и текстове с препоръка държавите да проведат проучване кое би било най- подходящото за самите тях време, както и да хармонизират помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони и нарушения на единния пазар. Според евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) регламентът за промяната на часовото време не трябва да води до свръхрегулация.

Въвеждането на общоевропейски пряко приложим регламент, който да наложи използването на стандартно или на лятно часово време във всичкидържави-членки, би довело до излишно свръхрегулиране, което няма да е съобразено с нуждите и условията в различните части на ЕС. 
Това коментира Радев на заседание на комисията по правни въпроси на Европейския парламент, където също бе гласувано становище за преустановяване на сезонните промени на часовото време в ЕС.

Превъртането на часовника засяга не само функционирането на вътрешния пазар, но също така повдига многобройни опасения относно общественото здраве. Редица проучвания сочат, че броят на инцидентите и сърдечните удари се увеличава през дните след смяна на часовото време“, отбеляза Радев.

По думите му е нужно повече време на държавите членки да изберат сами своето часово време преди директивата да започне да се прилага. Целта е да се избегне евентуална фрагментация в часовите зони между съседни държави, каза той.

Очаква се Европейският парламент да гласува законодателната промяна преди края на настоящия мандат.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu