ИТ Новини

Компютърната мишка навърши 45 години

Компютърджиите от старата школа помнят датата 9 декември 1986 година. Тогава в Сан Франциско група специалисти по компютърни технологии се събират, за да присъстват на събитие, което по-късно ще бъде наречено “майката на всички демонстрации”. Водещ на събитието е Дъглас Енгелбарт – директор на изследователски център към Станфордския институт за изследвания.

По време на въпросната демонстрация, Енгелбарт показва някои от най-вълнуващите технологии за онова време, включително и първата компютърна мишка в света. Заради нея, както и заради другите демонстрирани технологии и продукти, този ден се счита за основополагащ в революцията на персоналния компютър.

Мишката е само един от революционните проекти, разработени от Енгелбарт и колегите му от Станфордския институт и показани по време на демонстрацията, макар че именно тя успява да привлече най-голямо внимание. По време на същото събитие, обаче, той показва и други иновативни технологии като първите хиперлинкове и първите управляеми прозорци.

Ето и малко кадри от въпросното събитие.

Енгелбарт описва иновативните технологии разработени в Станфорд.

Компютърен екран, който Енгелбарт използва по време на презентацията си.

По-късна снимка на Енгелбарт, държащ първата компютърна мишка.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu