ИТ Новини

Как още сега да инсталираме и стартираме в ОС Windows 10 командния интерпретатор Bash на Ubuntu

Microsoft предложи за изтегляне новата версия 14316 на ОС Windows 10 с вградена поддръжка на Bash и накратко обясни, как да се включи този режим. На практика е необходимо да се направят няколко последователни стъпки, които ще разясним по-долу.

 

Компилацията 14316 се разпространява чрез бързия цикъл на обновяване (Fast Ring) и за нейното изтегляне е необходимо в настройките да се избере обновяване чрез Fast Ring.

 

След като Windows 10 е актуализирана до Build 14316, трябва да се включи режима за разработчици (Developer Mode), който е ново допълнение към операционната система.

 

Сега трябва да избере включване и изключване на допълнителните компоненти (Turn Windows features on or off). Именно оттук трябва да се избере компонента Windows Subsystem for Linux (Beta) и да се включи.

 

Необходимо е да се изчака малко, докато този компонент се инсталира и след това операционната система трябва да се рестартира.

Следва инсталирането и стартирането на Bash за Ubuntu в ОС Windows 10

След като са избрани Developer Mode и компонента Windows Subsystem for Linux (Beta), е достатъчно в командния ред да се въведе просто Bash. Ще излезе следното съобщение:

– – Beta feature – –
This will install Ubuntu on Windows, distributed by Canonical and licensed under its terms available here:
https://aka.ms/uowterms

Type “y” to continue

 

Трябва да се въведе малка, а не глава буква y. По този начин от Windows Store ще се изтегли Bash.

Сега в друг команден интерпретатор може да се въведе Bash и ще се окажете в командния интерпретатор Bash на Ubuntu Linux.

Версията на Ubuntu можете да видите чрез командата lsb_release.

 

Естествено, Bash конзолата автоматично се стартира с Root права, в /dev няма нищо и не бива да забравяме, че за пълноценна работа е необходим оригинален Linux.

 

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu