ИТ Новини

Защо Windows 10 не е Windows 9?

Рождената дата на Windows 10 вече е известна – 29.07.2015 г. Но нека отскочим стъпка назад. Едно от най-объркващите неща около новата версия на повсеместно използваната операционна система е нейното име. Още миналата година от Microsoft – компания с лидерски позиции в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер, съобщиха предстоящото пускане на новия Windows. Ала изненадващото не беше, че Windows 8 ще бъде заменен, а че следващият ще прескочи направо на десетката. Компанията така и не посочи ясна причина защо пропуска Windows 9, а преминава директно към Windows 10. Но нека ние да се опитаме да разберем.


НОМЕРАТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Вероятно повечето от вас си спомнят, че между Windows 3 и Windows 7 от Microsoft кръщаваха всяка нова версия с име вместо с номер: 95, NT 4.0, 98, 2000, ME, XP и Vista. Когато компанията съобщи предстоящото излизане на Windows 7 това звучеше странно, а дори и отчасти подозрително – защо след толкова време да се завръщат към някогашното си номериране?

Съществува още едно интересно несъответствие. Всъщност цифрите в имената на различните версии изобщо не съвпадат с реалните им номера на пускане. Например Windows 8.1 е версия 6.3, а Windows 10 ще бъде 6.4. Последният път, когато двете цифри наистина съвпадаха, беше през 1996 с Windows NT 4.0. След което по време на разработването му Windows 98 е носил названието 4.10, при излизането му на пазара, името е променено. Windows 2000 е бил 5.0, а Windows Vista – 6.0.

Windows RT, който задвижваше единствено Metro приложенията, беше нова и отделна версия, но все пак придържаща се към ядрото на Windows NT. Но така или иначе вече не съществува.

Настоящите модерни версии на операционната система все още се придържат към ядрото и кода на Vista. Изключение не прави и Windows 10 (или Windows 6.4). Ала когато (или ако) бъде достигната и реалната версия 7, объркването няма да бъде никак малко. Но за това, когато му дойде времето.

ТЕОРИИ ЗА ЛИПСВАЩИЯ Windows 9

Сред потребителите на операционната система се понесе мълвата, че проблемът се корени в символиката на числото 9. В Япония се счита, че деветката носи лош късмет. А фактът, че от Microsoft са в силна бизнес връзка със страната на изгряващото слънце, навежда на мисълта, че биха се съобразили с вярванията на суеверните японци. Показателен е примерът, че неотдавна японска компания прескочи версия 9 на свой антивирусен софтуер.

Следващата теория произлиза от коментар в Reddit, написан от човек, който претендира, че е разработчик в Microsoft:

Microsoft dev here, the internal rumours are that early testing revealed just how many third party products that had code of the form

if(version.StartsWith(“Windows 9”)){ /* 95 and 98 */} else {

and that this was the pragmatic solution to avoid that.

Колкото и глупаво да звучи това, то е напълно възможно, тъй като все още съществуват редица десктоп приложения, които използват този метод, за да проверяват за Windows 95 и 98. И имайте предвид, че това е просто извадка от код – някои разработчици биха проверили за името на операционната система (“Windows…”), други за реалния номер на версията, а трети – биха използвали напълно различен метод, за да разберат коя е операционната система, на която тръгва дадено приложение.

КАКВО СЕ КРИЕ В ИМЕТО?

В края на краищата, Windows 10 е само едно име. Може би щеше да бъде малко по-логично, ако се наричаше Windows 9, може би тогава потребителите нямаше да изпитват съмнения и да се чудят какво ли се е случило с липсващата версия. Но както Windows 7 наследи Vista, така и сега нищо не пречи една цифра просто да бъде пропусната.

На медиен брифинг от миналата година Тери Майерсън – изпълнителен вицепрезидент на Operating Systems group, която отговаря за софтуерната платформа за Windows, Xbox и др., обясни, че Windows One би пасвал перфектно на Xbox One, OneDrive и OneNote. Но тъй като Windows 1 вече съществува, единственият подобен вариант се оказва Windows 10.

НО ВСЪЩНОСТ…

Най-правдоподобната причината за името на новата операционна система е доста по-различна от изброените. Нека си припомним отново как след провала си с Vista от Microsoft побързаха да пуснат подобрената версия, но под напълно различно име – Windows 7. Причината – потребителите по никакъв начин да не свързват двете операционни системи, да възприемат новата като нещо напълно различно и в пъти по-добро. И сега историята се повтаря. Компанията вероятно до такава степен желае да разграничи немного успешната 8-ца от предстоящата версия, че дори прескача 9-та. Внушението – Windows 10 не е просто по-добър от предшественика си, Windows 10 е операционна система от бъдещето.

Не бива да се пропуска и фактът, че последната Mac операционна система на Apple (която е от 2001 г.) е OS 10 (X). Малко вероятно е от Microsoft нарочно да имитират Apple, но маркетинговият им отдел със сигурност трябва да е наясно както с позитивите, така и с негативите от това съвпадение.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu