Новини

Ел Чапо – човекът, който задмина Ескобар и стана трафикант №1 за всички времена!

Ел Чапо – Дребосъка. Това е прякорът на човека, който е смятан за най-големия наркотрафикант живял някога, той е надминал дори Пабло Ескобар и картела Кали, а легендата му не се основава само на количествата наркотици, които е пренесъл, но и на бягството му от закона…

Той е висок едва 1.60, израства по улиците на мексиканския щат Синалоа, в голямо и бедно семейство с четирима братя и две сестри. Редовно малтретиран от баща си, който гледа мак за опиум, на 15 години Хоакин Гусман, по известен като Ел Чапо, прави първата си плантация с марихуана. Ходи на училище само до 3 клас, защото най-близкото школо било на 100 км от дома му.

Ел Чапо дълго търпи тормоза на баща си, който харчел всичките си пари за пиене и жени. Бъдещият наркобарон стои в дома си единствено, за да пази по-малките си братя. Малко преди да стане на 20 г. обаче чичо му Педро, който е пионер в наркотрафика в Мексико, го вкарва в престъпния свят.

Внесъл е повече кокаин в САЩ отколкото всеки друг наркобос

Говорим за 500 тона от бялата дрога, чийто път започва от Колумбия и минава през Мексико, за да завърши по американските улици. Създаденият от Хоакин Гусман клан „Синалоа“ е свързан също така с производството, трафика и разпространението и на други наркотици – метамфетамин, хероин, екстази и марихуана. През последното десетилетие на миналия век той е най-мощният в цяла Латинска Америка, а в началото на 90-те Ел Чапо става един от най-търсените хора от правителствата на Мексико, САЩ и Интерпол.

За първи път е заловен през 1993 г. в Гватемала. Екстрадиран е в родината си, къдет е осъден на 20 години затвор по обвинения за убийства и наркотрафик.

Бягствата от затвора

Ел Чапо успява да избяга от затвора през 2001 година. Измъква се след като подкупва надзирател да го скрие в контейнер за пране и напуска затвора с камиона, който събира прането.

Вторият му арест е през 2014-та. Този път прекарва само 1 година в затвора. Избягва през сложен тунел, дълъг 1,5 километра, който негови хора прокопават до килията му. В него го очаква мотоциклет, монтиран върху релси.

Няколко месеца след бягството си, Хоакин Гусман предприема рискова стъпка – съгласява се да даде интервю на холивудския актьор Шон Пен за документален филм, посветен на живота му. В него наркобосът разказва за детството си, за отношението си към политиката на САЩ и холивудската киноиндустрия, като не отрича, че се занимава с наркобизнес.

„Доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от който и да е било друг на света. Притежавам подводници и самолети, камиони и лодки“

– казва Ел Чапо.

Оказва се обаче, че американските и мексиканските власти разбират за срещата и благодарение на нея започват да го следят и установяват скривалището му. При ожесточена престрелка морски пехотинци ликвидират петима от приближените на наркобарона и успяват да го задържат.

Посредник на срещата с Шон Пен е мексиканската актриса Кейт дел Кастильо, за която се твърди, че е била любовница на мафиота. Тя напуска страната за три години от съображения за сигурност. Двамата с Шон Пен изказват опасения, че хората на мафиота може да търсят отмъщение от тях и категорично отричат да са го издали на властите.

Ел Чапо и САЩ

През 2017-та, по искане на американските власти, Хоакин Гусман бе екстрадиран в САЩ, където започна дело срещу него.

Повдигнати са му обвинения за поне дузина убийства, за контрабандно внасяне на кокаин в САЩ и за ръководенето на мащабна престъпна организация от затвора. Съдебните заседания по делото му са истинско изпитание за полицията в Ню Йорк, която предприема извънредни мерки за охрана – тежко въоръжени федерални полицаи и кучета, обучени да надушват взривни вещества.

На свидетелската скамейка застава безкрайна върволица от свидетели – правителствени чиновници, оцелели от вълната на насилие, които разказват подробно за жестокия начин, по който Ел Чапо оцелява в продължение на 20 години в особено конкурентния свят на международния наркотрафик. Имената на свидетелите са заличени от официалните документи по делото, а самите те са под защитата на властите, защото членовете на наркокартела вероятно ще потърсят отмъщение. Някои от тях са държани в специални крила на затвори с максимална сигурност за тяхно добро, а други са в програма за защита на свидетелите. Картелът на Гусман плаща на т.нар. „сикариос” – наемни убийци, които извършват убийства, нападения и отвличания при предателство.

Жена му е мексиканската Ким Кардашиян, води децата си да видят баща си в съда

Ема Коронел Айспуро се омъжва за Ел Чапо когато е на 18 г., а той на 53 г. Макар че е родена в Калифорния, тя живее и израства в родината на родителите си – Мексико. Баща й е смятан за дясната ръка на Гусман. Красавицата е бивша кралица на красотата.

През 2012 г. тя пътува до САЩ, за да роди там близначките, плод на любовта й с наркобарона. По това време американските власти са обявили награда от 5 млн.$ за главата на Ел Чапо. След екстрадирането му във Вашингтон, Ема неотлъчно присъства на съдебните заседания срещу съпруга си, като се появява облечена по последна мода. Често е придружавана от двете си дъщери. Заради пищните й форми и фешън залитанията е наричана мексиканската Ким Кардашиян.

Миналата година Ел Чапо направи огромен цирк в съдебната зала, след като по време на едно от заседанията адвокатите му внесоха писмен иск, в който мафиотът иска от съдията да му разреши да прегърне съпругата си.

Молбата бе отхвърлена като „противоречаща на всички“ процедури за сигурност.

След като Гусман бе екстрадиран в Ню Йорк, властите решиха, че той трябва да бъде поставен в изолация в крило с висока степен на сигурност във федерален затвор в Манхатън, където са държани прочути терористи и мафиоти. Разбира се, така възникват известни трудности с логистиката – съдебната зала се намира от другата страна на Ийст Ривър във федералния съд в Бруклин. За да се яви на предварителното изслушване, заради Ел Чапо затварят изцяло Бруклинския мост, по който минават само полицейският кортеж и затворническата бронирана кола с Гусман, придружавани от линейка и екип на специалните части – всички следени от въздуха от полицейски хеликоптери.

Подкупи на най-високо ниво

Твърди се, че Ел Чапо е плащал подкупи в огромен размер на мексиканските прокурори, полиция, военни и дори на Интерпол, за да осигури безпроблемното протичане на операциите на картела „Синалоа“ през годините. Една от важните фигури в него, а по настоящем свидетел по делото – Исмаел Самбада, разказа, че като водач на организацията в мексиканската столица, е плащал подкупи на прокурора, федералния полицай, който отговаря за мостовете и летищата, полицията и дори Интерпол. Сумите са били по около половин милион долара на месец.

Според друг свидетел бившият мексикански президент Енрике Нието е получил подкуп в размер на 100 милиона долара от картела. Нието бе президент на Мексико от 2012 г. до 2018 г. Той първоначално отказваше да екстрадира наркобарона в САЩ, настоявайки Гусман да бъде изправен пред правосъдието в родината си.

Към момента американските прокурори искат да конфискуват активи от $ 14 млрд. на Ел Чапо. Самият той не се призна за виновен по обвиненията, че е ръководил най-голямата операция по наркотрафик в света.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu