Забавно

Дубай

f1c0f7d995rde5029b6f
play-sharp-fill

f1c0f7d995rde5029b6f

 

Дубай (на арабски: دبيّ) е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, както и неговият най-голям град. Разположен е на югоизточния бряг на Персийския залив, на югозапад от Шарджа и на североизток от Абу Даби.

Дубай е второто по големина емирство в страната след Абу Даби и най-населеното с 1 616 430 жители (2010).[1] Дубай и Абу Даби имат специален статут в рамките на Обединените арабски емирства, като само те имат право на вето по ключови въпроси.[2] От 2006 година емир на Дубай е Мохамед ибн Рашид ал-Мактум, който е и министър-председател на Обединените арабски емирства.

Най-ранното споменаване на името Дубай е от 1095 година, а като постоянно селище съществува поне от 1799 година. За дата на основаването му се приема 9 юни 1833 година. През следващите десетилетия Дубай се превръща във важно търговско пристанище. През 1892 година управляващите емири приемат протекторатана Великобритания. След откриването на нефт през 1966 година градът бързо се разраства, главно за сметка на притока на имигранти. През 1971 година емирството прекратява зависимостта си от Великобритания и се включва в новосъздадената федерация Обединени арабски емирства.

Днес Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия Изток. През последните десетилетия икономиката му е по-малко зависима от добива и преработката на нефт, като нарастващо значение иматтуризмът и финансовите услуги.[3] През последните години Дубай привлича широко внимание с множество амбициозни строителни проекти и с организирането на няколко мащабни спортни прояви.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu