Новини

Докога със задръстванията? – точка 6 от програмата #СофияЗаХората

Докога със задръстванията? – точка 6 от програмата #СофияЗаХората

Защо съществува толкова изразен конфликт между пешеходци, велосипедисти и автомобилисти? Ще станат ли достъпни тротоарите? А подлезите – за майките с колички и хората в неравностойно положение? Защо няма достатъчно велоалеи? А къде са велопаркингите? Защо няма цялостна концепция за уреждане на мобилността в София? Сеща ли се някой все още за поръчания от общината Стратегически доклад за градския транспорт от 2010 г. с автор Mott MacDonald, който започва между другото със следното послание: „Винаги трябва да се помни, че градска транспортна система, която зависи от неограниченото използване на автомобили, е неустойчива в развитието си“?

Проблемите:

  • Не хората, а автомобилите са в центъра на нашия град.
  • Публичните средства се насочват и изразходват за едностранчиви и често неадекватни решения на комплексни проблеми, изразяващи явна дискриминация към едни или други участници в движението.
  • Извън платените зони за паркиране е традиция излезли от употреба МПС да залежават по улиците дълги години след тяхното бракуване. Системата за санкции за непозволено паркиране на практика е мъртвородена, поради заложеното изискване фишът да се издава в присъствие на нарушителя, тоест проверяващите да го дебнат да се появи.
  • Безконфликтно съжителстване на автомобилисти, велосипедисти и пешеходци не е налице – вместо това отделните групи взаимно си пречат и създават реални опасности при своето придвижване.
  • Резултатът от тази сгрешена политика е видим за всички: броят на конфликтите расте, а с тях растат и проблемите на нашия град.
  • Транспортната среда не е хармонизирана, така че хората да имат свободата на избор в начина си на придвижване, съобразно своите нужди и приоритети.
  • В ерата на цифровите технологии системата на таксуване на градския транспорт се уповава все още на перфоратора и билетчето с дупките. Не е възможно ползването на един билет при прекачване. Дружествата за автобусен и електротранспорт както и „Метрополитен“- София работят неефективно, в условията на раздут персонал и недостатъчен брой съвременни превозни средства. Едни от най-замърсяващите въздуха на града МПС са старите автобуси на столичния автотранспорт. „Маршрутните линии“ са пример за непазарна икономика, в която маршрутът, цената и видът на возилото са предрешени от общината, а конкуренция от повече фирми по една линия не се допуска.
  • Пешеходците са най-голямата жертва на неуредената, конфликтна и често агресивна среда.
  • София оставя хората в неравностойно положение у дома – градската среда е враждебна най-вече за тях, но майките с детски колички и възрастните хора също са сериозно ограничени в своето придвижване.
  • Решенията за велосипедисти и велоалеи са типично „на парче“ – частични, недомислени и сякаш създавани от хора, които никога не са се придвижвали с велосипед.

Къде искаме да стигнем?

София – град за хората. Удобен за придвижване град, с модерен градски транспорт и веловъзможности.

ДЕОС предлагаме:

  • Пешеходци. В ДЕОС знаем, че за подобряването на пешеходното движение на първо място трябва да бъдат подобрени тротоарните пространства, огромна част от които се намират в плачевно състояние или се ремонтират ударно в предизборния период. В този смисъл ще работим за по-равни и по-широки тротоари, за по-добра лична сигурност чрез повече осветление нощем, както и по-видими и удобни за ползване пешеходни пътеки, така че като краен резултат да постигнем повече възможности за удобно и безопасно пешеходно придвижване из София.
  • Велосипеди. В ДЕОС отчитаме увеличението на велосипедистите – данните сочат, че средното увеличение през юли 2015 г. спрямо юли 2012 г. в пиковите часове на делничен ден е 139%, а на празничен – 143%. Т. е. видно е, че броят на велосипедистите е пряко свързан с комфорта на пътуване и опасностите в смесения транспортен поток. Целта ни е да направим велотранспорта по-привлекателен за още повече граждани, поради което ще работим за още по-добрата му интеграция в съществуващия габарит на улиците (без оскъпяващи строителни мероприятия), а където това не е възможно – към изграждането на отделни ленти и алеи.
  • Автомобили. В ДЕОС ще лобираме за промяна в Закона за местни данъци и такси в частта му за автомобилите, така че собствениците на нови и екологично чисти автомобили да плащат по-малко от онези на стари и далеч по-замърсяващи. Ще настояваме за въвеждане на долна граница за данък МПС, която да възпира разхищението и разточителството. Ще търсим по-добро сътрудничество с органите на МВР, така че системата за санкциониране на неразрешеното паркиране най-сетне да заработи. В нашата представа „паяците“ не бива да репатрират колите на гражданите във всеки случай, а само при нужда от спешно освобождаване на мястото. Ще предложим налагането на други санкции, както и работеща процедура за тяхното събиране. Ще работим за повече стратегически разположени буферни паркинги от типа „Паркирай и Пътувай“, както и за изграждане на надземни многоетажни закрити места за паркиране в транспортните възли и ключовите жилищни зони.
  • По-бърза утилизация на изоставените автомобили – в ДЕОС оценяваме, че сегашната процедура за преместване на излезлите от употреба автомобили е прекалено дълга, бавна и тромава. Именно поради това ще искаме промяна в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столична община, както и ще лобираме за промяна в Закона за движение по пътищата, който също е относим към проблема с изоставените стари автомобили.
  • Интелигентно управление на местата и зоните за платено паркиране – в ДЕОС се водим от принципа, че когато един ресурс е недостатъчен, най-справедливото му разпределение е на пазарен принцип. Замразяването на синята и зелената зона в сегашните им граници е популистки акт с лош привкус, потърпевши от който са жителите на кварталите в съседство. Техните улици дежурно се превръщат в последна възможност за „безплатно“ паркиране преди влизане в зоните, което сериозно нарушава качеството на живот в тези райони. Същото важи за множество възлови места и средища извън центъра. Ще работим за поставянето на индивидуални сензори за паркирани автомобили в зоните за платено паркиране. Такава инвестиция ще се изплати бързо от създаването на удобства за гражданите чрез система за насочване към свободни места в реално време, в лесно и динамично управление на границите на зоните за паркиране, цената и времето за паркиране в зависимост от часовата зона и деня. Разширяването на платените зони ще увеличи разполагаемостта от места за регламентиран престой на автомобила и в дългосрочен план ще задържи цената за паркиране ниска. Тогава може да се помисли за разхлабване или премахване на ограничението за време престой по част от улиците.
  • Оптимизиране на кварталната улична мрежа. На много места установяваме потенциал за „quick wins“ – дребни подобрения в улична та мрежа със значителен положителен ефект. В много от случаите ще е достатъчна малка промяна в организацията на движение и паркиране, за да се отпуши достъпът до цели микрорайони. Типични примери са улици като „Тинтява“, „Златовръх“, бившият ЖП прелез на ул. „П. Дегейтър“, бул. Пловдивско поле“, ул. „Ап. Карамитев“, чиято значителна пропускателна способност е компрометирана от хаотичното движение и безразборно паркиране. Във всеки от тези случаи едно разграфяване на местата за паркиране, едностранно паркиране тип „рибена кост“, подновяването на маркировката и връщането на пешеходците от платното обратно на свободните и ремонтирани тротоари ще възстанови пълната им пропускливост.
  • Градски транспорт. В ДЕОС активно ще работим за въвежданена единна система за автоматично таксуване на всички видове транспорт – автобуси, тролейбуси, трамваи и метро. Редно ли е в света на „умните устройства“ все още да залагаме само на хартиени билети и перфоратори? Не, защото ще работим и за въвеждането на електронни билети, които да позволяват гъвкаво тарифиране – почасово или само еднократно пътуване. Така ще разширим кръга на ползвателите, ще направим закупуването на билети и карти по-удобно и ще позволим далеч по-добра проследяемост на потоците в реално време с цел по-реалистично планиране на разписанията и маршрутите. Също така, ще направим възможен по-добрия самоконтрол на пътуващите граждани и ще намалим гратисчиите. Ще обмисилим финансово реалистичен нощен транспорт. Ще оптимизираме допълващия транспорт на метрото. Ще обърнем особено внимание на транспортната свързаност на северните квартали на София, които са изключени отпочти всички градоустройствени решения. Квартал „Левски“ например е от другата страна на летището, но жителите му нямат пряк достъп с градски транспорт до него, а трябва да минават през центъра на града. Ще анализираме и оптимизираме линиите на градския транспорт, там, където са сприпокриващи се маршрути, така че да намалим големите паузи в графика на движение по някои от автобусните линии. Ще ревизираме основно схемата на концесиониране на градския транспорт, като акцентът ще е върху подобряване на управлението и ефективността на организацията на транспорта при запазване контрола върху активите (транспортните средства) от страна на общината.

При управлението на общинските транспортни дружества ще търсим оптимизация на персонала, незает с пряката дейност, а икономисаните средства ще пренасочим за нови возила. Ще настояваме и за редовно провеждане на анкети за качеството на услугата и съобразяването ѝ с обобщените отговори на гражданите.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu