Новини

Да си направиш собствен интернет. Русия вече пробва

Може ли бялото да стане черно, а глобалното – локално? Докато твърдим, че не може, някои вече опитват да превръщат нещата в тяхната противоположност. Русия например. Долната камара на руския парламент прие спорен законопроект, който би могъл да доведе до откъсване на интернет в страната от глобалната мрежа.

Законопроектът сега се отправя към Горната камара – Съвета на федерацията, където се очаква също да бъде одобрен и след това изпратен за подпис от президента Путин.

На 16 април депутатите в Държавната Дума гласуваха с 307 гласа ”за” и 68 “против”, за да прокарат предложението, което според някои критици е част от усилията на президента Владимир Путин да увеличи държавния контрол над интернет и да улесни цензурата.

Как ще работи руският интернет

Така нареченият “законопроект за независим интернет” ще изисква данните от руския уеб трафик да се пренасочват през сървъри, контролирани от държавата. Предвижда се създаването на местна система за домейни. Подкрепящите идеята я наричат Рунет – по-независим руски интернет, чиято цел е да пази Русия от кибератаки.

Тези, които са против, смятат, че законопроектът е тежък удар срещу свободата в мрежата.

Предвижда се инсталирането на специална технология, която да направи по-лесно блокирането на сайтове, забранени от правителството. По-рано руският медиен регулатор “Роскомнадзор” обяви, че някои от най-популярните приложения за съобщения ще попаднат под ударите на закона. Според директора Александър Жаров това “ще предотврати разпространението на забранена информация”.

“Очевидно е, че един от елементите на тази превенция ще бъде борбата срещу онлайн приложения като “Телеграм”, коментира Жаров.

Удар срещу свободата?

През април 2018 г. Русия блокира “Телеграм”, след като популярното приложение за съобщения отказа да се съобрази с решение на съда и да даде достъп на службите до криптираните съобщения на потребителите си.

Русия трябва да се подготви за възможни опити на Запада да откаже достъп до глобалния интернет като създаде собствен, напълно самостоятелен сегмент в мрежата, коментира президентът Владимир Путин при обсъждането на идеята през февруари.

“Мисля, че те (чуждите страни) внимателно биха помислили преди да го направят (да изключат Русия от мрежата), но ние трябва да създадем свой сегмент, така че да не зависим от никого”, бяха думите на Путин.

Правозащитната организация “Амнести интернешънъл” заяви, че блокирането на “Телеграм”, който се използва както от висши държавни служители, така и от врагове от Кремъл, е “поредната атака срещу онлайн свободата на изразяване” в Русия.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu