Новини

В продължение на 20 години паролата на американското ядрено оръжие е била “00000000”

В разгара на студената война СССР и САЩ разполагаха с огромен арсенал от междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави, насочени срещу всяка от суперсилите. Една от главните задачи на това оръжие бе мигновеното нанасяне на ответен удар, преди ракетите на противника да достигнат целите си и да разрушат ракетните шахти и силози. Сега стана ясно, че за постигане на максимална бързина, американските военни са използвали изключително прост код за потвърждение на изстрелването: “00000000”. Този код е бил валиден в продължение на две десетилетия.
Военните със сигурност са искали да изстрелват ядрените ракети без никакъв код, но през 1962 година президентът Кенеди подписва меморандума National Security Action Memorandum 160, според който всяка американска ядрена ракета трябва да бъде оборудвана със специалното устройство Permissive Action Link (PAL) за блокиране на системата при въвеждане на неправилен код.

Защитната система е гарантирала, че човек без съответните пълномощия не може да задейства американското ядрено оръжие. Това е защита не само от чуждите врагове, а и от собствените командири, които биха могли да започнат ядрена война в резултат на психологически срив.

Permissive Action Link (PAL) се считала за абсолютно надеждна, понеже осемзначният код предполага наличието на сто милиона комбинации. Но американските военни изглежда не са обичали особено президента Кенеди и на практика са саботирали неговата заповед. Оказа се, че половината от американските ядрени ракети нямат PAL устройства и могат да бъдат стартирани чрез механичен превключвател. Инсталирането на защитните устройства е започнало под личния контрол на министъра на отбраната Робърт Макнамара, назначен за това с президентски указ. В един от главните бункери на Стратегическото командване на САЩ активирали PAL устройството в присъствие на Макнамара, но когато той си тръгнал, командването поставило код за изстрелване “0000000”  за всички ракети.

Тази информация стана известна от спомените на Брус Блеър (Bruce G. Blair), главен отговорник за изстрелването на междуконтиненталните ракети. Той разказва, че офицерите блокирали всички цифри на панела за изстрелване, с изключение на нулата, за да не се окаже, че собственият арсенал не е работоспособен от това, че някой не може да въведе правилния код.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu