ИТ Новини

Всичко за хакването на PS4 – как работи, какво може да се стартира и как да намерим такава конзола

4 години по късно и след стотици или хиляди часове време инвестирани от ентусиасти в обратно инженерсто и търсене на дупки в защитата, PS4 вече е хакнат. И хака не е от тези proof of concept, или слабо функционални такива, които могат да пуснат някое хоумбрю или емулатор, за които слушаме и четем по специализираните сайтове от години. PS4 вече е хакнат и хака е напълно функционален – пускане и стартиране на програми, пълна свобода за инсталиране и стартиране на бекъпи, било то свалени от нета или такива, които сами сме си рипнали.

Пиша тази статия единствено и само с информационна цел. Няма да посочвам линкове или да обясня как се прави хака. Информацията за това е публична и може да се намери с едно кратко търсене. 

На кратко всичко важно :

  • Условия за хакване : едно единствено такова – конзолата трябва да е с фирмуер 4.55. Ако е по нисък – може да се ъпдейтне, ако е с по висок – за съжаление не може да се прилага.
  • Ъпдейтване : ъпдейта до 4.55 може да стане единствено и само с флашка и предварително изтеглен файл. Ъпдейта онлайн ще вдигне конзолата до по висока версия (4.55) и хала няма да може повече да се прилага.
  • Как се пуска : хака е на базата на Web-Kit експлоит, зарежда се от интернет експлорера, като файловете за целта могат да се хостнат или да се ползва готов сайт, хостнат от друг. Експлоита стартира плейлоад, като има различни такива с различна цел.
  • различните PlayLoad : сигурно ще се намерят поне 10 такива с разнообразни функции,  но основните са три :
    • Holy Grail – PS4Hen, който позволява пускането на инсталирани PKG файлове – приложения или бекъп игри
    • плейлоад за рипване на игри
    • FTP сървър
  • Кои конзоли могат да се хакнат : всяка конзола, която не е ъпдейтната над 4.55. В това число могат да се включат PS4 Slim и PS4 Pro, но са рядкост и обхваща само произведените бройки в първите 7 месеца. На теория, всеки PS4 (фат) трябва да е произведен с по нисък от нужния фирмуер и по чуждите вериги на доста места се продават нови и запечатани бройки, в повечето случаи лимитирани серии. За съжаление цените са им високи и дори надвишават тази, на обикновен Pro модел.
  • Недостатъци :
    • Хака не е постоянен, трябва да се зарежда след всеки рестарт
    • Ако конзолата се ъпдейтне хака повече няма да има възможност да се зарежда. А съобщение за ъпдейт излиза при пускането на всяка игра. Не подходящо за ползване от малки деца.
    • Могат да се играят само игри, изискващи версия 4.55 или по ниска. С други думи – игри излизали до 06.2017 г. (или малко повече, в някой случаи).

Всичко е твърде ново, едвам сега започва да се развива, работи се над плейлоад за по високи версии – 5.01 и 5.05 и вероятно ще ги видим в близкото бъдеще. Едно от емблематичните имена от миналото – Deank, създателя на Multiman, вече работи по версия на популярния мениджър за PS4.

Няколко скриншота :

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu