Новини

Войната ВИС-СИК пред кървав край – избиват по списък хората на Георги Илиев, живи са само Митьо Очите, Таки и Куката

Най-жестоката и кървава публична война на прехода – между страховитите мафиотски групировки ВИС и СИК е към своя край! Това невероятно, но и радостно за обикновените хора, заключение направиха пред хора от ъндърграунда, запознати с подробности около последния атентат срещу човек от подземния свят – стрелбата срещу Димитър Желязков-Митьо Очите.

Както първо съобщи тя съвсем не е случайна свада за парко място, а добре подготвяна акция от страна на враг №1 на несебърското страшилище – сикаджията Пламен Дишков-Кела, който според самия Желязков стои и зад предишните два атентата срещу него, при единия от които загина съпругата му Тянка и брат й.

„Очите трябва да бъде отстранен по списък, в който до един присъстват най-приближените на Георги Илиев-Главния. От 2005 г. насам след смъртта му си отиват всичките му наместници, като до момента живи са само Камен Балбузанов-Куката, който се покри и е в неизвестност и Христофоро Аманатидис-Таки, който пък избяга в Дубай уж от родното правосъдие, а всъщност защото е поръчан отдавна. Затова и сега след като е свободен и властите не го преследват у нас, не смее да се припари в Европа, за да не бъде свитнат. Но и техният ред ще дойде, както стана Весо Дебелия, Боби Белята, Митко Лудия”, разкриват още ъндърграунд играчи.

Пръв във войната на 25 април 1995 г. падна главният бос на най-мощната по това време силова групировка ВИС – Васил Илиев. Брат му Георги Илиев обаче поема империята и тя започва разцвета си в следващите 10 години, разраства се до огромна структура, контролираща както незаконните дейности като цигарената контрабанда и продажбата на кокаин, така и успява да завземе сериозни дялове от легалните печеливши сектори в туризма, търговията и имотите, като печалбата се изчислява на над 100 млн. долара месечно.

След смъртта на брат си начело на ВИС застава Георги Илиев, който създава “ВАИ холдинг” и започва да разширява дейностите на групировката. Смята се, че най-големият възход на ВИС е между 1997 и 2001 г. при правителството на Иван Костов. Тогава висаджията Константин Димитров-Самоковеца, който също е сред отстреляните по списък конкуренти на СИК, буквално се превръща от портиер в контрабандист №1 в България, а Димитър Димитров-Маймуняка (също покойник) и други от лейтенантите в организацията подчиняват ключови митници в страната, през които нелегално се пренасят тонове цигари и килограми кокаин.

Пак по същото време ключовите контакти на висаджиите със софийската организация на СДС осигуряват на групировката контрола над най-оборотните паркинги и пазари в столицата, който продължава и до днес, категорични са наблюдатели. С борба за контрол над софийските паркинги се свързва и убийството на бившия висш общинар Георги Василев.

След 2000 г. ВИС дава огромен брой жертви в гангстерската война. Сред най-свидните е кумът на Георги Илиев- Румен Маринов-Нарциса, застрелян пред дома си на 27 октомври 2003 г. Същата година килър прави опит да ликвидира близкия му приятел и основен мениджър в групировката Николай Цветин, но куршум покосява негов адаш. Няколко дни след убийството на Нарциса “математикът на ВИС” Методи Методиев-Мето Илиянски изчезва безследно.

По-малко от 2 месеца след това в Амстердам на оня свят е пратен Косьо Самоковеца. С чести бягства в чужбина, а вече и постоянен престой зад граница, от покушения се спасяват другите най-приближени на боса на ВИС – Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро.

Миналата година екзекутиран бе и Димитър Стоянов-Митко Лудия с един изстрел в гърдите.

Възходът на ВИС е прекъснат на 25 август 2005 г., когато снайперист екзекутира с един куршум президента на “ВАИ холдинг” в Слънчев бряг. Наследството на империята на ВИС е доста голямо и до днес, фирми, близки до групировката, печелят в различни сектори на икономиката, както например Митьо Очите, но постепенно и другите от списъка биват отстрелвани и влиянието на групировката намалява.

За сметка на това босовете на СИК в голямата си част са живи и движат успешно бизнеса си, който според хора от ъндърграунда се разраства именно за сметка на този на висаджиите. На свобода и спокойствие с днешна дата са Младен Михалиев-Маджо, Николай и Красимир Маринови – Братя Маргини, враг №1 на Митьо Очите – Пламен Дишков-Кела, както и Кирил Киров-Японеца. Така бизнесът на ВИС, изчисляван за над 100 млн. долара месечно постепенно бива овладяван от СИК.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu