Забавно

Вижте най-добрите визуални ефекти в историята на киното

Читателите на киносписанието Cinefex с гласуване определиха десетте сцени с най-добри визуални ефекти в историята на киното. Критериите са прости – визуално и емоционално въздействие, принос за напредъка на кинотехнологиите и чистата кино магия.

Избраните сцени, без изключение са легендарни и със свое собствено място в историята на киното. Тяхното съдържание варира между ужасяващо и великолепно, както и всички вариации между двете. Вижте кои са най-добрите визуални ефекти в историята на киното, в обратен ред от 10 до 6:

10. Джурасик парк (1993)
Сцената с нападението на тиранозавъра срещу децата. Майсторски заснета емоционална сцена и праисторическо чудовище, което е толкова реалистично страховито, че забравяме, че гледаме филм:

9. Младият Шерлок Холмс и пирамидата на страха (1985)
Появата на стъкления рицар. Това е първият в историята изцяло компютърно генериран фотореалистичен анимиран персонаж – нещо невиждано до този момент. Сцената още изглежда на много високо ниво, въпреки изминалите 28 години развитие на технологиите за визуални ефекти:

8. „Нещото” на Джон Карпентър ( 1982)
Абсолютно ужасяващата сцена, която започва с дефибрилация, но бързо се превръща в абсолютен кошмар, подобаващо за една култова класика на „хорър” жанра:

7. „Империята отвръща на удара” (1980)
Гонитбата през астероидното поле. Класическа сцена , която показва есенцията на Star Wars, както и начина, по който Industrial Light & Magic се превърна в най-успешната компания за визуални ефекти в света:

6. „2001: Космическа Одисея“ на Стенли Кубрик (1968)
Сцената със „звездната порта”. Една от сцените, които промениха визуалните ефекти, кинофантастиката и киното като цяло. Включва поредица от новаторски техники, създадени от маестрото на визуалните ефекти Дъглас Тръмбъл, който по това време е на 25 г:

5. „Бездната” на Джеймс Камерън (1989)
Появата на водното пипало. Изумителна във всеки кинематографичен смисъл сцена, която промени представата за възможностите на визуалните ефекти и осигури на своите създатели безапелационен Оскар (за визуални ефекти) през 1990 г.:

 

4. „Американски върколак в Лондон” на Джон Ландис (1981) 
Трансформацията на Дейвид. Една истински ужасяваща сцена, която показва защо майсторът на специалния грим и чудовищата Рик Бейкър е легенда. Заради визуалните ефекти филмът получава първия Оскар за специални постижения в областта на грима. Вижте защо:

 

3. „Блейд Рънър“ на Ридли Скот (1982)
Първата сцена на култовата научнофантастична класика е задължителен урок за всеки, който иска да се занимава с кино. Кадрите, които започват след първоначалните надписи показват дистопичния Лос Анжелис през 2019 г. Тази сцена е урок по операторска работа, визуални ефекти, изграждане на атмосфера и завладяващо въведение. Както и една от причините „Блейд Рънър“ да е един от най-влиятелните филми в историята на киното:

 

2. „Язон и аргонавтите” (1963) 
Битката с бойците-скелети. Тази сцена може би не изглежда изключително ефектна днес, в епохата на фотореалистичните компютърни анимации. Тя обаче е изключително постижение за 1963 г. и е истински шедьовър на стоп-моушън анимацията – дело на патриарха на визуалните ефекти в киното Рей Харихаузен. Тази битка между живи актьори и анимирани скелети отваря нови хоризонти пред киномагьосниците:

 

1. „Междузвездни войни: Нова надежда”
Първата сцена, видяна от първите зрители на Star Wars през 1977 г. и до днес предизвиква еуфория сред милиони фенове. Епична, мащабна, спираща дъха сцена:

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu