Новини

Велоалея дава началото на “Зелена линия София”

Велосипедна алея в София може да даде началото на вече обсъждания проект “Зелена линия София”, пише порталът за архитектура и строителство.

На 28 февруари на заседанието на Столичния общински съвет се разбра, че е в ход изработването на подробен устройствен план с цел изграждане на велосипедно трасе, свързващо Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” в „Слатина” с парк „Борисова градина” /велоалеята ще преминава по трасето на бившата ж.п. линия, стигаща до гара Пионер – част от трасето, предложено от авторите на „Зелена линия София”/.

Идеята за трасето беше представена на форума „Съвременни архитектурни практики в България“.

Проектът “Зелена линия София”, за който CityBuild.bg вече е писал, е идея за един отделен от трафика “парк” върху изоставено железопътно трасе, което свързва големите паркове на София, централни и периферни квартали и много главни спортни съоръжения, като стадиони, плувни басейни, спортни зали, игрища и др.

Целта е трасето, дълго 32 км, да използва както съществуващите велосипедни алеи, така и 20 км стара железопътна линия. Идеята е “Зелена линия София” да бъде използвана както за екологично чист алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и за културни, спортни и образователни мероприятия.

МАНИФЕСТ

“Зелена линия София” е независим проект – идея за адаптиране на неизползваемите стари железопътни линии около центъра на София като нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда.

Идеята e трасето да се превърне в 32 км  свързана вело и пешеходна зона, използваща както съществуващи и бъдещи велоалеи, така и 20 км изоставено ж-п трасе. “Зелена линия София” е отделена от автомобилния трафик, обединява всички големи паркове в града, гъстонаселени квартали и много спортни, културни и образователни съоръжения. Така се създава едно мултифункционално, комуникативно място, благоприятна среда за бъдещи инвестиции и предпоставка за развитие на бизнес, спорт, култура и градската инициативност.

Целта е да обединим градът и да съживим изоставени градски пространства и откъснати квартали като предоставим на софиянци едно общо публично пространство, което може да бъде използвано както за екологично чист алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и като трибуна за културни, спортни и образователни мероприятия.

Проекта ще постигне:

  1. Подобряване на условията на живот, в това число по-чист въздух, реки и почва.
  2. Свързване на всички големи паркове в града.
  3. Свързване на кварталите на София. 
  4. Свързване на главни спортни съоръжения. 
  5. Създаване на нов маршрут за удобен алтернативен транспорт и облекчаване на уличния трафик.
  6. Създаване на нови публични пространства за разнообразни културни и други дейности на открито.
  7. Облагородяване на занемарени градски части.
  8. Преосмисляне на индустриалните зони на София.
  9. Развитие на малкия и среден бизнес.
  10. Създаване на нови публични пространства в града.
  11. Стимулиране на различни спортни дейности.
  12. Развитие на ценностната система на бъдещите поколения.
  13. Създаване на нови възможности за заетост.
  14. Развитие на туризма и превръщане на столицата в интересна дестинация.

“Зелена линия София” ще се впише във визитната картичка на града, ще подобри облика на София като европейска столица и ще спомогне тя да стане по-добро място за живот.

Още за инициативата: https://www.greenlinesofia.com/

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu