Новини

Васил Божков предоставя акциите на “Левски” на Бойко Борисов

Финансовият благодетел на “Левски” – Васил Божков, предостави мажоритарния пакет акции на министър-председателя Бойко Борисов.

Това стана ясно от съобщение до медиите, разпространено от “НОВЕ Холдинг”. В него се казва, че Божков е избрал именно Борисов, тъй като той е “отговорникът за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му”.

“След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце”, се казва още в съобщението.

Фактически собственик на ценните книжа (86,6% от “Левски”) е Георги Попов, който е приближен на Божков.

В 9:00 ч. се очаква развитие и самото предаване на акциите на новия собственик в сградата на Министерски съвет.

Ето и цялото съобщение на “НОВЕ Холдинг”:

След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. 

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за  усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.

86,6% от акциите на „Левски“ преминаха в ръцете на Георги Попов в началото на 2019 г. Преди това мажоритарен собственик на клуба беше Спас Русев.

Божков и приближените му влязоха в клуба, когато „сините“ бяха в много лошо финансово състояние. Пред bTV Божков заяви, че е вложил 25 млн. лева в тима за година.

Той поддържаше финансово „Левски“ до януари 2020 г. чрез спонсорски договори. В началото на годината бяха приети промени в Закона за хазарта, които засегнаха неговата компания за лотарийни игри.

След това прокуратурата повдигна 11 обвинения на Божков и на Попов. Двамата заявиха, че в момента са в Дубай, като няма как да подпомагат клуба.

В последните месеци „Левски“ се издържаше от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и фен артикули. Заради пандемията от коронавирус, приходите на клуба рязко намаляха, което доведе до невъзможност за покриване на задълженията.

Феновете организираха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което поискаха запорите по сметките на Божков да бъдат вдигнати или държавата да осигури безлихвен кредит на клуба. Премиерът заяви, че на „сините“ ще се помогне, ако собствеността на клуба бъде сменена.

Самият Божков пред bTV изрази готовност да се раздели с акциите, като предложи три варианта – да ги даде на феновете, на нов инвеститор, който може да издържа клуба, или да ги върне „откъдето ги е взел“.

Дни по-късно баскетболният треньор Константин Папазов заяви в предаването „120 минути“, че поддържа връзка с Божков и именно той ще бъде новият притежател на акциите. Беше обявено, че ценните книжа ще пристигнат у нас с куриерска фирма.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu