Новини

Бъфет посочи основната грешка на родителите, когато учат децата си за парите

Ако има човек, който разбира важността на обучението на децата за финансова отговорност, това е Уорън Бъфет.

Преди да стане изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, легендарният инвеститор стартира доста по-малки фирми – започвайки на шестгодишна възраст, продавайки консерви, списания и дъвки от врата на врата.

„Баща ми беше най-голямото ми вдъхновение“, казва Бъфет в интервю за CNBC. „Това, което научих в ранна възраст от него, е да имам правилните навици отрано. Спестяването беше важен урок, на който ме научи”.

На въпроса какво според него е най-голямата грешка, която правят родителите, когато учат децата си за парите, милиардерът отговори: „Понякога родителите чакат, докато децата им станат тийнейджъри, преди да започнат да говорят за управление на парите. А биха могли да започнат да ги учат още когато са в предучилищна възраст”.

Времето е фактор

Да, правилно сте прочели: предучилищна възраст. 

В потвърждение на тезата на Бъфет, изследователите отбелязват, че 80% от растежа на мозъка ни се случва до 3-годишна възраст.

Проучване на университета в Кеймбридж установило, че децата вече са в състояние да схванат основни понятия за пари на възраст между 3 и 4 години. И до 7-годишна възраст основните концепции, свързани с бъдещото финансово поведение, обикновено се развиват.

„Повечето родители вече знаят колко е важно да научат децата си за парите и как да ги управляват правилно“, признава Бъфет. Но има разлика между знанието и предприемането на действия.

Според проучване от 2018 г. на T. Rowe Price, което събира отговори от 1014 родители (на деца на възраст между 8 и 14 години) и повече от 1000 млади възрастни (на възраст от 18 до 24 години), само 4% от родителите казват, че са започнали дискусии по финансови теми с децата си преди 5-годишна възраст.

Тридесет процента от родителите започнали да обучават децата си за парите на 15 или повече години, докато 14% казват, че изобщо не са го правили.

Уроците на Бъфет към собствените му деца

През 2011 г. Бъфет помага за стартирането на детска анимационна поредица, наречена „Клуб на тайния милионер“, в която се представя като наставник на група ученици.

Шоуто има 26 епизода и всеки от тях се занимава с финансов урок, например как работи кредитната карта или защо е важно да проследите къде влагате парите си.

„Аз научих всичките [три] мои деца на уроците от “Клуба на тайните милионери “, казва Бъфет пред CNBC. „Те са прости уроци, предназначени за бизнеса и за живота.“

Ето и някои от уроците:

1. Да мислят гъвкаво

Целта на този урок е да насърчите децата си да не се отказват, само защото нещо не работи от първия път. Способността да мислят креативно ще им бъде полезна, когато срещнат бъдещи финансови предизвикателства.

2. Как да започнат да спестяват пари

Както е казал Бенджамин Франклин: „Спестената стотинка е спечелена стотинка“. За да се помогне на децата да се научат да управляват парите си, за тях е важно да разберат разликата между желанията и нуждите.

3. Как да разграничават цената и стойността

Всички сме виновни, че плащаме повече пари за готина марка обувки или приспособление, когато можем да се сдобием с подобен артикул, който е също толкова добър, на по-ниска цена.

Идеята на този урок е да помогнем на децата да разберат различните начини, по които рекламодателите ни карат да купуваме техните услуги или продукти, както и как да кажат за какво си струва и за какво не си струва да плащаме.

4. Как да вземат добри решения

Ключът към вземането на интелигентни решения е да помислите как различните избори могат да повлияят на бъдещите резултати.

„Никога не е твърде рано“

Насърчаването на здравословни финансови навици у децата ви е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да им гарантирате успешно бъдеще.

„Никога не е твърде рано“, казва Бъфет в Q&A с Yahoo Finance през 2013 г. „Независимо дали обучава децата на стойността на един долар, разликата между нуждите и желанията или стойността на спестяването – това са все понятия, с които децата се сблъскват при много ранна възраст, така че е най-добре да им помогнете да го разберат”.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu