ИТ Новини

България оглави спам-класация

Нашата страна бе поставена начело на печална класация – България е първа по разпращан спам на глава от населението. Това е извод от проучването на британската компания за информационна и интернет защита Sophos, публикувана вчера в блога на компанията.


Докладът на компанията, закачливо кръстен “SophosLabs’ Spampionship” (по повод на отминалото световно първенство по футбол, което има вина за голяма част от изпращания спам това лято), разглежда разпращания спам през втората четвърт на настоящата година, като статистиката е разделена в две категории: общо ниво на разпращания спам по държави и брой на изпратените спам съобщения на глава от населението. България оглавява втората “класация” измествайки доскорошния победител Беларус. Съвсем очаквано, предвид големината на населението и заеманото интернет пространство в първата класация води САЩ.



Добре е да се отбележи обаче нещо, което се е превърнало в тенденция. Голяма част от разпращания спам идва от ботнет мрежи със заразени компютри, които се намират далеч от управляващите ги киберпрестъпни групи, което и създава трудности за точното определяне на местоположението на тези мошеници.



Това създава и допълнително главоболия на хората, които се занимават с инфозащита, разбира се.

“Представете си за момент, че киберпрестъпници, които се намират на другия край на света, са инфектирали системата, така че да могат да й кажат да разпраща спам, когато си поискат. А сега си помислете какво друго биха могли да направят те?”, задава въпроса си Пол Дъклин от Sophos. Сред най-честите случаи след компрометирани на системата по подобен начин, се споменава регистрирането на натисканите от вас клавиши (кийлогинг) с цел кражба на логин данни, кражба на друг тип данни, публикуване на “препоръки” за вашите приятели в социалните мрежи, свалянето на рансъмуеър и др.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu